top banner

Cum ne afecteaza reducerea contributiei la Pilonul II de pensii?

13 Noiembrie 2017 | Autor: Conso

Contributia la Pilonul II scade, de anul viitor, la 3,75% din salariul brut, a decis Guvernul. Ce inseamna aceasta reducere de contributie pentru viitorii pensionari? Chiar daca oficialitatile au dat asigurari ca nu va fi afectata contributia virata in suma neta, calculele economistilor le contrazic.
Contributia la Pilonul II de pensii a fost sacrificata pentru a patra oara, in doar 10 ani de la infiintarea sistemului.
In 2009, contributia a fost “inghetata” la 2% pe fondul crizei financiare. Apoi, majorarile au revenit la pasi de 0,5 puncte procentuale anual, pana in 2016 cand, in locul cresterii de 0,5 puncte, contributia a fost majorata cu doar 0,1 puncte procentuale, la 5,1%. In 2017, Guvernul a decis, din nou, inghetarea contriburiei la nivelul din anul precedent, respectiv 5,1%. Insa niciodata, pana acum contributia nu a fost redusa.
In acest context, contributia, in valoare nominala, va scadea inclusiv pentru angajatii carora angajatorii le vor majora salariul brut cu 20%, pentru mentinerea salariului net din prezent.
Spre exemplu, la un venit  brut de 100 lei, la o contributie de 5,1% cat este in prezent, suma virata la fondul de pensii obligatoriu se ridica la 5,1 lei. Daca venitul brut creste la 120 lei, pentru a compensa transferul de contributii de la angajat la angajator, iar nivel contributiei scade la 3,75%, suma virata la Pilonul II scade la doar 4,5 lei.
Prin urmare, pentru ca suma neta cu care contribuie angajatul sa ramana aceeasi ca si in prezent, cota de contributie, ar trebui sa fie de 4,25% si nu 3,75%.
Ce pensie privata ne asteapta dupa o contributie de 40 de ani?
Economistul Bogdan Glavan a prezentat, pe blogul sau, un calcul care arata cu cat scade pensia unui contributor la Pilonul II din cauza modificarilor adoptate de Guvern.
Concret, pentru un salariu mediu pe economie, anul acesta, contributia la Pilonul II este de 1.927 de lei (tot anul). In 2018, contributia anuala ar fi trebuit sa urce la 2.443 lei, daca s-ar fi majorat procentul virat de la 5,1% la 6% (potrivit legii). Insa, in loc de aceasta majorare, contributia neta scade la 1.826 de lei, desi salariul brut este estimat sa creasca anul viitor.
Scenariul cel mai defavorabil pentru cotizanti
De asemenea, sunt prezentate trei scenarii: cel in varianta initiala (adoptata in 2007), in care contributia ar fi trebuit sa ajunga la 6% din salariul brut in 2016, cel din acest an, cu contributia de 5,1% in 2017 si 6% din 2018 incolo, si cel in care contributia scade, anul viitor, la 3,8% (3,75%) si ramane neschimbata pana la finalul perioadei de cotizare.
In primul scenariu, nerespectat pentru prima data inca din 2009, astfel ca dupa cei 40 de ani de contributii, suma acumulata in contul de Pilonul II ar fi fost de 279.717 lei, iar pensia lunara de 1.165 lei timp de 20 de ani.
In al doilea scenariu, devenit istorie si el, suma acumulata ar fi ajuns la 273.425 de lei, iar pensia lunara ar fi fost de 1.139 de lei.
In al treilea scenariu, cel care cuprinde reducerea contributiei de la 5,1% la 3,75%, concomitent cu majorarea venitului brut cu aproximativ 20% in 2018, suma acumulata in cont la finalul celor 40 de ani va ajunge la 215.384, iar pensia scade la 897 lei (cu 21% mai mica fata de scenariul prezent).

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia