Intentia Guvernului de a ingheta contributiile la Pilonul II de pensii in 2017 nemultumeste Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR). Organizatia solicita majorarea contributiei, conform legii, si argumenteaza aceasta solicitare cu rezultatele inregistrate de fondurile de pensii de la infiintare pana in prezent.
Conform statisticilor APAPR, in 2016, Pilonul II a marcat al noualea an consecutiv de rezultate investitionale pozitive.
Ce rezultate au obtinut fondurile de pensii pana in prezent?
„In termeni monetari, acest randament se traduce printr-un castig (net de toate comisioanele) de 5,44 miliarde de lei (1,2 miliarde euro) pe care Pilonul II l-a generat din investitii, in beneficiul exclusiv al romanilor care contribuie la aceste fonduri”, se mentioneaza in comunicat.
Potrivit sursei citate, la finalul anului trecut, fondurile de pensii private obligatorii administrau active nete in valoare de aproape 31,5 miliarde lei (6,93 miliarde euro) in numele a aproape 6,8 milioane de romani.
”In lipsa unei majorari a contributiei virate la Pilonul II de pensii pana la nivelul prevazut initial de Legea 411/2004, viitorii pensionari ai Romaniei vor avea de pierdut nu doar sumele care nu vor fi virate in conturile lor, ci si randamentele pentru respectivele contributii, care s-ar adauga in conturile lor”, a declarat presedintele APAPR, Raluca Tintoiu.
Fondurile din Romania, cele mai performante din 15 state europene
Asociatia citeaza si un studiu european independent realizat de Federatia Europeana a Utilizatorilor de Servicii Financiare (Better Finance), din care reiese faptul ca fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din Romania sunt cele mai performante dintr-un panel de 15 state din UE in perioada 2008-2015.
In opinia APAPR, aceste rezultate ar trebui sa convinga Guvernul sa gaseasca resursele financiare necesare pentru a respecta legislatia si calendarul de contributii aferente Pilonului II ”conform Legii nr. 411/2004, care prevedea o crestere graduala a contributiilor catre pensiile private (Pilonul II) ale romanilor, de 0,5 puncte procentuale pe an, astfel ca nivelul contributiei sa ajunga la 6% inca din 2016”.
In prezent, nivelul acestei contributii este de 5,1%, din cauza mai multor intarzieri, spun reprezentantii asociatiei.
Acest nivel a fost stabilit de fostul Guvern pentru anul 2016 si primele doua luni din 2017, iar actualul Executiv vrea sa inghete contributia pentru 2017 si sa reia cresterea, cu 0,9 puncte procentuale, in 2018, potrivit proiectului de buget pe 2017 publicat recent de Ministerul Finantelor Publice.
“Speram ca in perioada imediat urmatoare decidentii publici sa dea dovada de responsabilitate ?i preocupare pentru soarta viitorilor pensionari, majorand nivelul contributiei pentru 2017 conform prevederilor legii. Stim cu totii ca situatia demografica a Romaniei reprezinta o «bomba cu ceas», adica tendinta rapida de imbatranire a populatiei va pune asupra pensiilor viitoare ale romanilor care in prezent au varsta medie o presiune mult mai mare decat simt actualii pensionari. Pilonul II trebuie sa devina o sursa de venit suplimentara suficienta pentru acestia, care sa poata acoperi aceasta presiune crescanda asupra pensiei publice”, a mai spus presedintele APAPR.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News