Contributia transferata in administrarea Pilonului II de pensii ar trebui sa creasca de la 5% in 2015 la 6% in 2016, sustine Consiliul Investitorilor Straini (FIC). Astfel, investitorii vor sa se recupereze anul pierdut in 2009 prin inghetarea contributiilor. La pensiile facultative, se solicita majorarea deductibilitatii fiscale la 1.000 euro/an.
Conform Legii de functionare a pensiilor obligatorii administrate privat, contributia trebuia sa creasca de la 2% in 2008 la 6% in 2016 in pasi de cate 0,5 puncte procentuale anual. Insa in 2009, din cauza crizei financiare, Guvernul de la acea vreme a decis sa inghete contributia la Pilonul II la 2%, iar cresterea a fost reluata in 2010. In acest ritm, majorarea contributiei transferate in administrare privata la 6% din contributia la sistemul de pensii de stat ar urma sa aiba loc abia in 2017.
”FIC recomanda mentinerea stabilitatii cadrului legislativ in sectorul de pensii private, precum si pastrarea viabilitatii de ansamblu a sistemului, care a dovedit performante notabile. (...) Fondurile de pensii private obligatorii servesc in prezent peste 6,3 milioane de romani activi”, se arata in Cartea Alba a FIC, intitulata „Reconstruirea increderii”.
In privinta fondurilor de pensii private facultative (Pilonul III), care administreaza economiile a circa 345.000 de participanti, investitorii straini considera ca acestea ar trebui consolidate prin cresterea graduala a deductibilitatii fiscale.
”Proiectul legii de plata a pensiilor private, deja intarziat substantial fata de calendarul legislativ initial, ar trebui adoptat. Masuri suplimentare pentru a incuraja cresterea penetrarii fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) in cadrul populatiei active, inclusiv prin majorarea deductibilitatii fiscale de la 400 euro/an la 1.000 euro/an, sunt de asemenea dezirabile pe termen scurt si mediu. Dezvoltarea sanatoasa a fondurilor private de pensii si performantele investitionale pozitive pentru cei 6,7 milioane de participanti la aceste fonduri depind de un cadru legal favorabil, stabil si predictibil”, se mai arata in documentul citat.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News