Participantii de la fondurile obligatorii (Pilonul II) de pensii ajung sa suporte costuri mai mari decat plafonul maxim. Administratorii practica tarifele maxime stabilite prin lege, dar investesc o parte din bani la fonduri mutuale. Aici sumele sunt taxate inca o data, prin comisioane de cateva ori mai mari.
Legea privind pensiile administrate privat impune restrictii clare cu privire la comisioanele pe care administratorii le pot incasa. Acestia pot retine urmatoarele sume:
- comision de administrare de 2,5% din contributiile platite
- comision de administrare 0,05% pe luna (echivalent 0,6% pe an) din activele fondurilor de pensii.
Fondurile de pensii obligatorii practica tarifele maxime permise de lege
Toti administratorii care activeaza pe Pilonul II au stabilit comisioanele de administrare la nivelul maxim prevazut de lege. Deci, consumatorii nu ar trebui sa mai achite niciun leu in plus, pentru ca s-ar depasi plafonul legal.
Cu toate acestea, consumatorii ajung indirect sa suporte costuri suplimentare, pentru activitatea de administrare a banilor.
Administratorii investesc o parte din active in unitati de fond la organisme de plasament colectiv in valori mobiliare, cunoscute de public sub forma denumirea de fonduri mutuale sau de investitii.
Sumele investite la fondurile mutuale sunt administrate de catre societati de investitii, altele decat administratorul fondului de pensie.
Consumatorii ajung sa fie taxati suplimentar
La randul lor, societatile de investitii retin o serie de comisioane din banii administrati, care nu sunt deloc nesemnificative. Costul anual de administrare al acestor fonduri ajunge pana la 6% pe an.
Astfel, sumele acumulate pentru pensia privata sunt comisionate la nivelul maxim de catre administratorul fondului de pensie si pe urma, aceeasi suma este comisionata inca o data, atunci cand este investita la fondul mutual.
Mai mult, unele fonduri de investitii aleg sa plaseze bani in alte fonduri de investitii, care percep alte comisioane pentru sumele investite.
In felul acesta, participantii de la fondurile de pensii private ajung sa fie taxati uneori de 3 ori (sau chiar mai mult) pentru investirea aceleiasi sume de bani.
Fondurile de investitii au costuri de pana la 10 ori mai mari
La fondurile de pensii obligatorii, comisionul anual de administrare este de maxim 0,6%. La fondurile mutuale, costul poate fi si de 10 ori mai mare.
Conform situatiei detaliate a portofoliului de investitii a fondurilor de pensii de la sfarsitul lui 2013, 6 din cele 8 fonduri de pensii obligatorii detineau unitati la fondurile mutuale (Alico, AZT Viitorul Tau, BCR, Eureko, ING, VItal).
Fondurile mutuale - in care au investit fondurile de pensii - inregistreaza costuri de administrare (exprimate ca procent din activele gestionate) cuprinse intre 0,1% si 6,7%, potrivit documentului cu informatii cheie destinat investitorilor, aferent fiecarui fond.
De exemplu, fondul AZT Viitorul Tau investeste in fondul mutual Certinvest Dinamic (cu o rata a costurilor de 6,7%), Piscador Equity Plus (cu o rata a costurilor cuprinsa intre 1,2-6%), Raiffeisen Romania Actiuni (3,74%), BT Maxim (3,42%).
Fondul de pensii ING investeste in fondul mutual Erste Equity Romania (cu o rata a costurilor de 2,85%) si Erste Bond Flexible RON (1,62%).
Fondurile mutuale reinvestesc o parte din bani in alte fonduri
Unele dintre aceste fonduri de investitii aleg sa plaseze o parte din banii administrati in alte fonduri de investitii. Sumele investite in acest fel sunt taxate inca o data.
De exemplu, raportul anual pe 2013 al fondului mutual Raiffeisen Romania Actiuni precizeaza: “Fondul a investit in alte fonduri care percep comisioane de administrare de maxim 4%”.
De asemenea, fondul Erste Equity Romania administrat de Erste Asset Management investea la sfarsitul lui 2013, 8,5% din activele sale in fondul Erste Bond Flexible RON, administrat tot de Erste Asset Management.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News