- contributiile platite de participanti;
- performanta fondului de pensii.
Principiul de acumularea a banilor in cont este urmatorul:
- Pentru fiecare contributie se scade mai intai comisionul platit administratorului (la un comision de 5% si o contributie de 100 lei, suma retinuta de administrator va fi de 5 lei);
- suma de bani ramasa este utilizata pentru a cumpara unitati de fond, la valoarea din ziua platii contributiei. Pentru exemplul de mai sus, daca valoarea unitatii este de 15 lei, participantul ca cumpara 6,3 unitati de fond (95/15);
- suma acumulata este valoarea actuala a tuturor unitatilor de fond acumulate, tinand cont de cea mai recenta valoare a unitatii de fond.
Randamentul masoara doar performanta unitatii de fond intre doua momente de timp. In acest interval insa, participantii achizitioneaza in mod repetat si alte unitati de fond la preturi diferite, cu ocazia fiecarei contributii: uneori mai scump, alteori mai ieftin. Astfel ca randamentul la care fiecare contributie este ulterior investita este diferit: unele contributii aduc castiguri mai mari, iar altele mai mici.
Pentru exemplificare sa consideram 2 fonduri de pensii, care au aceleasi comisioane, dar care au evolutii diferite ale valorii unitatilor de fond.
Fondul A are urmatoarea evolutie pentru unitatea de fond:
1 februarie 2011 – 11 lei
Fondul B are urmatoarea evolutie pentru unitatea de fond:
1 februarie 2011 – 14 lei
Pentru perioada 1 ianurie-1 martie 2011, fondul A a obtinut un randament de 40%, iar fondul B – 45%.
Daca valoarea contributiei (dupa retinerea comisioanelor) este de 95 lei pe luna, atunci un participant ar acumula la fondul A un numar de unitati de fond, dupa cum urmeaza:
In total, va detine 24.9 unitati. Suma acumulata (valoarea la zi a unitatilor) la 1 martie este de 348.9 lei
Repetand calculele pentru fondul B, numarul de unitati acumulate va fi:
In total, va detine 22.8 unitati, iar suma acumulata este de 331.1 lei.
Asa cum se poate observa, suma acumulata la fondul A este mai mare decat la fondul B, desi randamentul obtinut de fondul A este inferior celui al fondului B.
Astfel de situatii se pot intampla, in special, primii ani in care participantii adera la fondurile de pensii, pana cand acumuleaza un numar mai insemnat de unitati de fond.
Pe masura ce suma acumulata creste, randamentul generat prin investirea constributiilor anterioare are un impact mai important asupra sumei acumulate decat costurile la care se fac noile achizitii de unitati de fond, prin noile contributii.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News