Institutia de supraveghere din Irlanda vrea sa descurajeze fondurile de pensii private de dimensiune redusa, deoarece nu ofera servicii la valoarea comisioanelor incasate. La noi, autoritatile vor sa incurajeze tocmai astfel de scheme, prin noua lege a pensiilor ocupationale.
Pension Board – autoritatea care supravegheaza pensiile ocupationale in Irlanda – vrea sa descurajeze fondurile care atrag un numar prea mic de membri. “Consideram ca participantii ar avea de castigat daca fondurile mici ar fi descurajate si luam in calcul o serie de initiative in acest sens”, a precizat Brendan Kennedy, directorul executiv al autoritatii din Irlanda.
El a facut referire la un raport al guvernului care a semnalat diferente semnificative intre fondurile mari si cele mici, atat in materie de performanta, cat si in ceea ce priveste guvernanta corporatista. De regula, fondurile cu putini membri incaseaza comisioane mai mari decat cele cu mai multi membri.
Autoritatea de supraveghere a pensiilor private de la noi - CSSPP, inglobata acum in ASF – are in vedere sa deschida piata pensiilor private in aceasta directie, prin introducerea pensiilor ocupationale. Acestea ar urma sa functioneze ca si pensiile facultative, diferenta principala fiind participantii eligibili.
La fondurile de pensii ocupationale ar putea participa doar angajatii unei companii sau angajatii dintr-o ramura economica. Conform unui proiect de lege publicat de Ministerul Muncii, numarul minim de membri ai unei scheme de pensii ocupationale este 100.
Atunci cand numarul de membri este redus, exista riscul ca ei sa suporte comisioane de administrare mai mari, care se retin din suma acumulata pentru pensia privata.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News