Fondurile de pensii obligatorii si-au redus plasamentele realizate in depozite bancare si au investit sume suplimentare in actiuni listate la bursa, arata datele publicate de CSSPP pentru primul trimestru din 2011.
Incepand cu luna februarie a acestui an, sumele plasate de fondurile de pensii obligatorii in depozite bancare au scazut treptat. Ponderea depozitelor bancare a coborat in martie 2011 la 4,7% din portofoliul agregat de investitii al fondurilor, fata de 7% la finele lui 2010.
Administratorii fondurilor au directionat contributiile participantilor cu precadere spre investitii la bursa. Plasamentele in actiuni ale fondurilor au ajuns sa reprezinte aproape 15% din total investitii.
Actiunile au devenit de la finele anului trecut cea de-a doua componenta ca marime din portofoliul de investitii, fondul cu cea mai mare expunere fiind ING Pensii (unde 17,4% din investitii sunt in actiuni).
In anumite cazuri, strategiile de investitii au inregistrat abateri mai importante fata de tendinta pietei. Cele mai semnificative schimbari produse la nivel individual in structura portofoliilor in primul trimestru din 2011 au fost urmatoarele:
- Alico: scad plasamentele in depozite bancare si obligatiuni corporative (de la 21,6% la 17% din portofoliu) si cresc investiile in actiuni (de la 9,6% la 13,9%);
- AZT Viitorul Tau: scade ponderea depozitelor bancare (-5,3 puncte procentuale) si a obligatiunilor corporative (-2,3 puncte procentuale) si cresc investitiile in titluri de stat (+5,3 puncte procentuale) si in actiuni (+2,8 puncte procentuale);
- BCR: scade ponderea depozitelor (-4,8 puncte procentuale) si a obligatiunilor corporative (-6 puncte procentuale) si se majoreaza plasamentele in actiuni (+2,8 puncte procentuale).
- Eureko: scade ponderea depozitelor bancare (de la 7,7% la 1,1%), se majoreaza plasamentele in actiuni (de la 9,9% la 13,6%) si sunt efectuate primele plasamente in fonduri de investitii (pana la 2% din active).
Fondurile de pensii obligatorii raman mai departe axate pe titluri de stat, cu o pondere de 67% din investitiile totale. Fondul care depinde cel mai mult de titluri de stat este BRD Pensii, unde aceste plasamente ocupa 69,2% din portofoliu.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News