top banner

Fondurile de pensii nu sunt institutii de caritate pentru piata de capital

07 Noiembrie 2012 | Autor: Marius Serban

Singurul obiectiv al fondurilor de pensii private este sa serveasca interesele clientilor. Dezvoltarea  pietei de capital, a pietei imobiliare sau a oricarui alt sector economic nu trebuie sa fie scopul politicii investitionale.
CSSPP a lansat in dezbatere publica o norma prin care intentioneaza sa restrictioneze investitiile fondurilor de pensii private. In noua formula, o serie de investitii care pot fi derulate in prezent ar urma sa fie eliminate, printre care:
-    obligatiuni ale emitentilor care nu au calificativul investment-grade;
-    valori mobiliare emise de societati cu activitati preponderent in sectorul imobiliar;
-    titluri de participare emise de Alte Organisme de Plasament Colectiv (AOPC).
Masurile au fost contestate recent de Asociatia Brokerilor, care este nemultumita de faptul ca ele slabesc sansele companiilor romanesti de a se finanta prin emisiuni de obligatiuni, afecteaza sectorul imobiliar (si asa greu lovit de criza economica) si vor avea un impact negativ asupra pietei de capital.
Pana acum insa administratorii nu s-au inghesuit dupa astfel de plasamente. Ei au cumparat obligatiuni emise in special de banci locale si grupuri financiare internationale, principalele companii in care investesc sunt din sectorul financiar, iar plasamente in AOPC nu s-au facut niciodata de cand au aparut fondurile de pensii (nici in Pilonul II si nici in Pilonul III, conform datelor CSSPP). Prin urmare, e putin probabil ca administratorii sa duca lipsa acestor tipuri de investitii.
Dincolo de acest aspect, motivele invocate de Asociatia Brokerilor nu au nicio legatura cu interesele participantilor, adica cei care prin comisioanele pe care le platesc sustin activitatea fondurilor de pensii.
Banii adunati la fondurile de pensii nu sunt nici pentru relansarea economica, nici pentru sustinerea investiitilor publice sau private si nici pentru orice alt obiectiv prioritar la nivel macroeconomic. Scopul acestor bani este sa fie investiti in cele mai bune conditii de randament si risc.
Tentatia de a utiliza investitiile fondurilor de pensii pentru a atinge diverse obiective macroeconomice este periculoasa, oricat de importante ar fi acestea. Riscul este ca performanta fondurilor sa fie afectata, iar cei care suporta consecintele vor fi viitorii pensionari.
Singura perspectiva din care trebuie analizate investitiile fondurilor de pensii este cea a participantilor: in ce masura limitele de investitii permit administratorilor sa fructifice oportunitatile existente, pentru a asigura pensii private cat mai mari.
 

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia