Cheltuielile cu pensiile vor creste in medie cu 29 de procente atunci cand membrii generatiei baby boom vor iesi la pensie, reiese dintr-un studiu realizat de Allianz International Pensions, care analizeaza tranzitia catre perioada pensionarii in 18 tari, printre care si Romania.
“In Romania, evolutia natalitatii, care inregistreaza o tendinta de scadere, va fi asociata si cu imbatranirea populatiei. Statisticile Natiunilor Unite estimeaza ca varsta medie a populatiei Romaniei va ajunge la aproape 49 de ani in anul 2050 (proiectie realizata luand in considerare rate medii de fertilitate), de la 40 de ani in anul 2015. In plus, conform acelorasi proiectii realizate de ONU, din punct de vedere numeric, populatia Romaniei va fi de 17,8 milioane de persoane in anul 2050, ajungand la 12,6 milioane in anul 2100. Prin urmare, aceasta evolutie demografica va reprezenta o provocare si pentru Romania”, se arata in studiul citat.
Potrivit documentului, 31 decembrie 2014 a reprezentat un punct de cotitura in evolutia demografica a lumii, avand in vedere ca ultimii reprezentanti ai generatiei baby boom din SUA au implinit 50 de ani.
“La nivel global, are loc tranzitia generatiei baby boom catre pensie, tranzitie care, datorita amplorii sale, este cunoscuta si sub denumirea de tsunami-ul argintiu”, se arata in cercetarea mentionata.
In consecinta, potrivit studiului, rata de dependenta a celor cu varsta peste 65 de ani fata de populatia activa, cu varsta intre 15 - 64 de ani, se va schimba inca o data, pe socoteala generatiei mai tinere.
Astfel, cheltuielile cu pensiile din cele 18 tari analizate vor creste in medie cu 29 de procente atunci cand membrii generatiei ”baby boom” vor iesi la pensie, tarile anglo-saxone situandu-se la limita superioara a acestui interval din cauza perioadei prelungite de boom. Cel mai puternic efect se va resimti in Noua Zeelanda, unde este estimata o crestere a cheltuielilor cu pensiile de 64%.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News