Pensiile facultative nu au cum sa devina o alternativa viabila pentru asigurarea unui venit decent la pensie, avand in vedere ca participantii risca sa plateasca de doua ori impozite daca depun contributii mai mari de 400 euro pe an.
Pensiile private facultative au fost gandite ca o solutie complementara pentru persoanele care vor sa aiba un venit mai mare la pensie. Din pacate, insa, sistemul de impozitare este descurajator si face ca aceste produse sa fie ineficiente pentru salariati.
In prezent, contributiile la fondurile de pensii facultative sunt deductibile in limita plafonului de 400 euro/an. Dincolo de acest prag, salariatii depun bani care au fost deja impozitati, dupa retinerea contributiilor sociale si a impozitului pe venit.
Atunci cand ajung la varsta la care devin eligibili pentru o pensie facultativa (60 ani), participantii afla ca sumele vor fi impozitate ca si pensiile de stat:
- contributie de sanatate de 5,5% pentru sumele ce depasesc pragul de 740 lei;
- impozit de venit de 16% (in conditiile aplicarii unei deduceri de 1.000 lei).
Atat timp cat platesti contributii de pana in 400 euro/an (echivalentul a 150 lei pe luna), sistemul de impozitare este corect. Contributiile tale sunt deductibile integral si doar pensia va fi impozitata. Astfel, are loc o singura impozitare a venitului.
Daca insa platesti contributii de peste 150 lei pe luna, atunci sumele care depasesc acest prag vor fi impozitate de 2 ori:
- in momentul in care realizezi venituri din salarii, din care platesti contributiile la fond;
- atunci cand vei incasa pensia privata.
In acest ultim caz, ajungi sa platesti impozit pe venit de 16% si contributii de sanatate de 5,5% la propriile economii. Este ca si cum ai face un depozit la banca, iar la final banca ar retine impozit nu doar din dobanda, ci si din suma depusa.
De aceea, este mult mai rentabil sa investesti banii respectivi in alt mod decat la fondul de pensie.
Pe de alta parte, daca platesti contributii in limita pragului deductibil, nu te poti astepta sa traiesti la batranete din pensia facultativa. Cel mai probabil, suma acumulata va fi insuficienta pentru plata unei anuitati, astfel ca vei avea de ales intre a retrage activul personal in transe (pe maxim 5 ani) sau sub forma unei singure plati.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News