Comisia de Supraveghere a publicat pentru prima oara lista detaliata a investitiilor efectuate de fondurile de pensii. Valorile sunt agregate la nivelul intregii piete, astfel ca participantii tot nu pot cunoaste exact situatia de la propriul fond de pensii. Implicit, comparatia intre fondurile de pensii ramane deficitara la acest capitol.
Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a facut un mic pas pentru cresterea transparentei sectorului de pensii private, element cheie pentru ca sistemul sa genereze rezultatele asteptate de milioane de viitori pensionari.
Pana acum, investitiile fondurilor de pensii erau prezentate doar intr-un format general, pe tipuri de instrumente financiare, putand afla cati bani sunt alocati in depozite, in titluri de stat, in obligatiuni sau in actiuni. Despre ce fel de actiuni sau obligatiuni era vorba, nu era facut public.
Cu ocazia unei analize pe anul 2010, CSSPP a publicat informatii mai detaliate despre investitiile efectuate. Datele sunt insa agregate la nivelul intregii piete, astfel ca un participant inca nu poate afla care este situatia specifica la fondul la care contribuie.
Asa cum
Conso.ro a semnalat anterior, acest lucru reprezinta o deficienta a sectorului de pensii private de la noi, spre deosebire de practicile internationale, unde fondurile de pensii sunt obligate sa raporteze, in mod regulat, informatii detaliate despre investitiile efectuate.
Actiunile preferate de administratori
Fondurile de pensii au plasat cei mai multi bani in titluri emise de Ministerul Finantelor Publice, care ocupa o pondere de 65% in portofoliul agregat (Pilon II si Pilon III).
Din punct de vedere al importantei in portofoliu, actiunile au trecut pe locul 2, avand o pondere de 12%. Principalele detineri de actiuni erau la finele lui 2010 urmatoarele:
- OMV Petrom (1,20% in total investitii)
- Banca Transilvania (0,95%)
- SIF Banat Crisana (0,46%)
- SIF Transilvania (0,45%)
Aceste 10 actiuni reprezinta 60% din portofiliul de actiuni al fondurilor de pensii.
In cazul celorlalte tipuri de plasamente (depozite, obligatiuni) nu sunt disponibile date similare.
Topul plasamentelor pe emitenti
Comisia a mai publicat o lista completa cu expunerea globala a fondurilor pe fiecare emitent.
Cel mai mari investitii sunt efectuate in grupul Erste (care include BCR, Erste Group, Erste Asset Management). Fondurile au alocat peste 3,5% din contributiile participantilor in actiuni, obligatiuni si/sau investitii la fondurile mutuale ale acestui grup.
Pe locul 2 este BRD, fondurile plasand 2,5% din investitii in actiuni, obligatiuni si depozite la aceasta banca.
Surprizator, locurile 3 si 4 sunt detinute de doua banci britanice – Royal Bank of Scotland si Lloyds – unde sunt investite 3,5% din contributiile viitorilor pensionari din Romania.
Grupul OMV (format din Petrom si OMV AG) ocupa locul 5 in clasament. Fondurile de pensii au alocat 1,37% din totalul investitiilor.
Situatia individuala a fondurilor de pensii poate sa prezinte insa abateri semnificative fata de media pietei, astfel ca este important ca astfel de informatii
sa fie disponibile la nivel individual.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News