Industria fondurilor de pensii private a esuat in Kazakhstan. Dupa 15 ani de la aparitia Pilonului II, guvernul a directionat toate activele intr-un fond public administrat de stat, pentru a gestiona banii mai eficient.
Sistemul de pensii private obligatorii a fost introdus in Kazakhstan mult mai devreme decat la noi, primele contributii fiind incasate la inceputul lui 1998. Ca si la noi, introducerea Pilonului II s-a facut cu sprijinul Bancii Mondiale, care a acordat asistenta tehnica pentru ca sistemul sa functioneze cat mai bine.
Rezultatele au fost insa dezamagitoare. In urma unui studiu comun - realizat de Banca Mondiala si guvernul kazah – s-a ajuns la concluzia ca fondurile private nu gestioneaza eficient banii participantilor, avand loc chiar si erori cu evidenta sumelor acumulate in conturi.
Din cauza limitelor impuse de lege in cazul investitiilor, fondurile private nu au reusit sa genereze performante adecvate. In ultimii 5 ani, randamentul fondurilor s-a plasat sub rata inflatiei. Performantele slabe au fost cauzate de faptul ca majoritatea investitiilor se fac in titluri de stat (peste 50% din portofoliu), ce aduc castiguri foarte mici.
Solutia adoptata de guvernul kazah a fost ca activele gestionate de cele 10 fonduri de pensii private sa fie transferate la fondul de pensii administrat de stat. Practic, Pilonul II nu se desfiinteaza, dar intra in administrare publica.
Administratorii privati vor colecta contributii de acum inainte doar pentru fondurile de pensii facultative, unde participarea este optionala.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News