Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) a publicat un studiu cu privire la randamentele fondurilor private de pensii. Acesta releva faptul ca randamentul anual scade, insa cumulat pe ultimii 9 ani suntem pe locul doi.
Potrivit OECD, fondurile de pensii private din Romania (Pilonul II si III) s-au clasat pe locul noua anul trecut in topul celor mai performante fonduri din Europa cu un randament real de 5%.
In comparatie cu anul 2015, fondurile de pensii private din Romania au pierdut o pozitie in clasament.
Cele mai bune randamente au fost obtinute anul trecut de fondurile de pensii private din Polonia si din Irlanda, ambele aducand participantilor un castig real de peste 8%.
Dintre tarile din regiune, tara noastra este depasita de Croatia, cu un randament de 7,6% in 2016, Slovenia, cu 6,9%, Macedonia, cu 6,1% si Serbia, cu 5,8%.
La polul opus, fondurile de pensii private din Cehia au avut un castig real negativ anul trecut de 1,2%, in timp ce fondurile din Islanda au inregistrat un randament negativ de -0,3%.
Randamente reduse s-au inregistrat si in Letonia, cu 0%, Estonia, cu 1%, Slovacia, cu 2,5% si Lituania.
Daca luam insa in calcul randamentul generat participantilor de la infiintare pana anul trecut, Romania se pozitioneaza pe locul doi in Europa, cu un castig mediu real si anualizat in perioada 2008-2016 de 6,8%. Randamentul fondurilor de pensii private din Romania este depasit doar de fondurile de pensii din Croatia, care au raportat un randament anualizat de 9,6%.
Cea mai slaba evolutie a fondurilor private de pensii in ultimii noua ani s-a inregistrat in Irlanda, unde randamentul a fost de minus 7,6%. Randamente negative, insa de o amploare mai mica, au avut si fondurile de pensii din Estonia, Letonia, Slovacia, Malta si Cehia in aceasta perioada.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News