top banner

Participarea obligatorie la Pilonul II este pusa sub semnul intrebarii

08 Aprilie 2013 | Autor: Marius Serban

Tot mai multe tari isi regandesc modul de participare al populatiei la Pilonul II de pensii private si ofera celor interesati sansa de a se retrage, pentru scurte perioade de timp. In unele tari dezvoltate, populatia beneficiaza permanent de acest drept.
Pilonul II a fost introdus in Romania in 2008. Ca in majoritatea tarilor din regiune, participarea populatiei a fost obligatorie.
La nivel regional, aceasta obligativitate a fost pusa deseori sub semnul intrebarii, iar uneori, statele au redat populatiei dreptul de a alege.
Reforme in Europa Centrala si de Est
Lituania este cel recent exemplu. Incepand din aprilie 2013 si pana in septembrie 2013, salariatii au sansa de a parasi Pilonul II de pensii obligatorii. Banii acumulati pana in prezent la fondul de pensie pot fi directionati catre pensia de stat sau pot fi lasati in continuare la fondul de pensie, pentru a fi administrati in sistem privat. Parasirea Pilonului II face ca noile contributii sa fie acumulate in contul pensie de stat.
La inceputul lui 2013, Cehia a lansat Pilonul II, acesta fiind conceput de la bun inceput intr-o maniera facultativa. Doar persoanele care aleg sa participe la Pilonul II, vor contribui la fondurile de pensii private, fara sa existe vreo obligatie.
In 2010, Ungaria a transformat participarea obligatorie la Pilonul II intr-una facultativa, permitand totodata populatiei sa opteze pentru iesirea din Pilonul II. Masura a fost criticata, in special, pentru faptul ca guvernul a conditionat primirea unui pensii de stat de parasirea Pilonului II. Astfel, persoanele au fost fortate sa abandoneze Pilonul II, deoarece urmau sa plateasca in continuare contributii de asigurari sociale, fara sa primeasca nimic in schimb.
De asemenea, Slovacia a introdus o lege in 2007, care a oferit populatiei o perioada de cateva luni, in care sa paraseasca Pilonul II in favoarea pensiei de stat.
Autoinrolarea – solutia aleasa de tarile dezvoltate
Ideea obligativitatii nu a fost bine receptionata nici in tarile dezvoltate, unde s-a gasit o cale de mijloc, intre participarea voluntara si cea obligatorie: autoinrolarea. Acest lucru inseamna orice persoana este inrolata automat in sistemul de pensii private atunci cand indeplineste conditiile cerute de lege, dar va avea oricand dreptul sa iasa din sistem.
Noua Zeelanda a fost prima tara care a utilizat aceasta metoda de inrolare la nivel national, iar solutia acum este utilizata si in Marea Britanie. Practic, exceptiile care au loc in Europa Centrala si de Est s-au transformat in normalitate, in tarile mai dezvoltate.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia