Scrisoarea de informare trimisa anual catre participanti trebuie modernizata cat mai rapid. Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) ar putea lua ca reper noua propunere a Comisiei Europene pentru pensiile ocupationale.
Actualul format al scrisorii anuale de informare este invechit si nefolositor pentru participanti. Faptul ca afli ce suma ai in cont, nu te ajuta cu nimic sa te pregatesti mai bine pentru viitor. Exista riscul ca suma acumulata sa fie, in final, prea mica si sa nu primesti nici macar o pensie privata. In cel mai rau caz, primesti doar suma acumulata intr-o singura transa.
Consumatorii trebuie avertizati din timp cu privire la drepturile lor viitoare pentru pensia privata, prin intermediul unor proiectii care sa le arate daca platesc contributii suficiente pentru a avea un venit adecvat la pensie.
In luna aprilie 2014, Comisia Europeana a publicat o propunere pentru modificarea directivei pensiilor ocupationale. Aceasta pune un accent deosebit pentru furnizarea de informatii utile catre consumatori, care sa-i ajute in procesul de luare a deciziilor.
Comisia propune introducerea unei extras de cont standardizat pentru toate schemele de pensii ocupationale. Fisa ar urma sa fie trimisa gratuit catre participanti in fiecare an, prezentand urmatoarele detalii:
- informatii despre participant, inclusiv varsta de pensionare;
- informatii privind administratorul;
- garantiile pe care le ofera schema de pensii;
- informatii despre contributiile, costurile si soldul acumulat la sfarsit de an;
- proiectii privind venitul estimat la pensie, sub forma unor estimari cu privire la pensia privata de care ar putea beneficia atat la atingerea varstei de pensionare, cat si cu 2 ani inainte si 2 ani dupa atingerea varstei de pensionare;
- profilul de risc al schemei de pensie;
- informatii cu privire la performantele investitionale.
Fisa este gandita sa cuprinda doar 2 pagini, astfel incat sa fie usor de parcurs de catre consumatori.
Nu trebuie sa asteptam ca problemele locale sa fie rezolvate de la Bruxelles!
Este important de precizat ca si in situatia in care noua directiva se va aproba, consumatorii din Romania nu vor beneficia de aceste avantaje, deoarece acest act normativ se va aplica doar pensiilor private ocupationale, care la noi nu exista.
In acest sens, rolul principal revine ASF, deoarece continutul scrisorii anuale de informare este reglementat prin normele autoritatii. Avand in vedere ca ASF are ca atributii de baza si protectia participantilor la fondurile de pensii, imbuntatatirea gradului de informare al consumatorilor ar trebui sa devina o prioritate.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News