Autoritatile europene sustin crearea unui cadru legislativ unic la nivel european pentru pensiile private personale. Acest lucru ar putea aduce castiguri importante pentru consumatorii din Romania, deoarece vor beneficia de un grad mult mai mare de protectie.
Comisia Europeana a initiat in 2002 un demers pentru crearea unei piete unice a pensiilor private personale. In acest sens, a solicitat o analiza catre Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA), pentru a evalua directiile posibile de actiune.
EIOPA a publicat recent un raport preliminar care sustine reglementarea la nivel european a pensiilor private personale. In aceasta categorie, sunt incluse fondurile de pensii facultative (PIlonul III), insa este posibil ca sfera de cuprindere sa fie extinsa si la nivelul fondurilor de pensii obligatorii (Pilonul II).
“EIOPA a ajuns la concluzia ca pensiile private obligatorii care se regasesc in anumite state membre indeplinesc toate criteriile din definitia pensiilor private personale. Desi EIOPA recunoaste ca aceste aranjamente sunt legate de sistemele de asigurari sociale din statele membre, discutiile au evidentiat necesitatea cresterii convergentei dintre statele membre si cerintele UE in domenii precum protectia consumatorilor si dezvoltarea standardelor pentru pensiile private”, se arata in comunicarea trimisa de EIOPA catre Comisia Europeana.
Autoritatea de supraveghere a identificat 2 solutii in acest sens:
- introducerea unei directive care sa reglementeze la nivel european toate pensiile private, care va acoperi intreaga activitate a fondurilor de pensii (transparenta si publicarea de informatii, practici de vanzare, cerinte profosionale si reguli de guvernanta); o astfel de solutie ar impune ca toate statele membre sa isi armonizeze legislatia actuala cu normele europene;
- introducerea unui regulament european care sa functioneze ca un cadru legislativ paralel cu legislatia nationala (solutie denumita “al doilea regim”). Intr-o astfel de situatie, administratorii vor putea alege intre a oferi servicii in baza regulamentelor europene sau in baza legislatiei nationale.
Fara directive europene, consumatorii din Romania sunt lasati de izbeliste
In urma acestui raport, Comisia Europeana va decide directia de actiune, pentru crearea unei pietei unice la nivel european. Acest lucru ar putea aduce beneficii importante pentru peste 6 milioane de romani care participa la fondurile de pensii private.
Prin reglementarea pensiilor private la nivel european, drepturile de care beneficiaza consumatorii din tari precum Marea Britanie, Germania sau Franta vor deveni obligatorii si la noi. Directivele europene inglobeaza cele mai bune practici din diverse state-membre si le transpun la nivel european.
Asa s-a intampla si in cazul creditului de consum, unde directiva europeana a schimbat radical modul in care bancile de la noi isi informeaza clientii si raportul dintre drepturile si obligatiile consumatorilor. Anterior, clientii era la cheremul bancilor si nu avea nici macar posibilitatea sa compare costurile, cu ajutorul DAE.
In zona pensiilor private, nu exista nicio directiva europeana, motiv pentru care drepturile consumatorilor sunt precare, mai ales in domeniul transparentei si furnizarii de informatii catre participanti.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News