top banner

Problema nr. 1 a pensiilor private: La ce fond platesc contributii?

25 Iulie 2013 | Autor: Marius Serban

Principala nemultumire a consumatorilor este ca nu stiu la ce fond de pensie platesc contributii, reiese din petitiile primite de CSSPP in cursul lui 2012. Acest lucru arata nivelul scazut de informare al publicului cu privire la pensiile private.
Daca in alte domenii, consumatorii reclama diverse incalcari ale drepturilor legale de care beneficiaza, in sectorul pensiilor private, situatia este mai speciala. Clientii nu au cum sa fie nemultumiti de furnizorul de servicii, deoarece  - in multe cazuri – inca nu il cunosc.
Majoritatea covarsitoare a persoanelor care au trimis petitii la CSSPP (75% din total) au semnalat ca nu stiu la ce fond de pensie privata sunt repartizati. In total, au fost peste 2.100 de astfel de cazuri, la fel ca in anul anterior.
Cel mai probabil, numarul persoanelor aflate in aceasta situatie este mai mare decat indica datele CSSPP. In multe cazuri, este posibil ca populatia sa nu stie unde sa se adreseze pentru a rezolva acest mister.
La randul sau, nici CSSPP nu a fost prea cunoscuta de publicul larg (intre timp s-a si desfiintat!), daca e sa ne raportam la traficul inregistrat de site-ului institutiei. In 2012, mai putin 50.000 de vizitatori unici au accesat site-ul, in conditiile in care aproape 6 milioane de consumatori sunt inrolati in Pilonul II.
Situatia actuala este cauzata de faptul ca gradul de informare al populatiei este extrem de scazut si tinerii nu stiu ca trebuie sa aleaga un fond de pensie, atunci cand se angajeaza pentru prima oara. Cel mai des, aderarea participantilor la fonduri se face prin tragere la sorti. Semnarea unui act individual de aderare a devenit exceptie de la regula!
In mod normal, administratorul este obligat sa informeze in scris participantul in legatura cu fondul unde a fost repartizat. Daca datele de contact sunt insa eronate sau administratorul nu isi indeplineste aceasta obligatie, consumatorul nu va afla la ce fond de pensie plateste contributii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia