Randamentele obtinute de fondurile de pensii obligatorii au inregistrat o crestere in trimestrul II din 2012 fata de perioada anetrioara. Cele mai performante fonduri au atins randamente chiar si de 7%, in timp ce la sfarsitul lunii martie, castigurile erau inferioare celor oferite de depozitele bancare.
Fondurile de pensii obligatorii au reusit sa recupereze teren iar radamentele generate pentru clienti au urcat, in medie, cu peste 1 punct procentual, fata de situatia de la finalul primului trimestru.
Topul celor mai performante fonduri se prezinta insa relativ similar. Pe primul loc se situeaza fondul de pensii Pensia Viva, cu un randament de 7,37%, urmat de AZT Viitorul Tau cu un castig anual de 6,48%, conform
datelor Conso.ro.
Pe ultimul loc se situeaza, ca si in urma cu 3 luni, fondul ING Pensii, cu un randament de 3,75%, care si-a imbunatatit doar marginal performanta.
Cele mai multe fonduri prezinta insa randamente anuale intre 5,50% si 6,50%.
Cu toate acestea, fondurile nu au reusit sa revina la nivelurile din urma cu 1 an. In iunie 2011, fondurile de pensii obligatorii inregistrau randamente anuale de pana la 9,5%, majoritatea depasind pragul de 7,5%.
Investitii mai putin riscante
Fondurile de pensii au profitat de cresterile de la bursa, chiar daca ponderea investitiilor in actiuni ramane redusa.
La finalul lunii mai, ponderea actiunilor in totalul activelor fondurilor de pensii se situa la 10,3%, in scadere fata de luna anterioara (12%) precum si fata de perioada similara din anul anterior (13,5%).
De asemenea, portofoliile au expuneri mai mici pe obligatiuni corporative, obligatiuni ale organismelor straine neguvernamentale si instrumente de acoperire a riscurilor. In schimb, a urcat ponderea activelor plasate in instrumente mult mai putin riscante, precum titlurile de stat sau marfuri.
Numarul de participanti inscrisi a urcat in ultimul an cu 6,42%, pana la 5,65 milioane de persoane, cu o contributie medie de 60,4 lei. Cei mai multi participanti nou intrati in continuare nu isi aleg fondul, peste 90% fiind inscrisi prin repartizare aleatorie, la unul din cele 9 fonduri prezente pe piata.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News