Nu doar investitorii la bursa au de suferit in prezent din cauza scaderilor ce par sa fi luat un nou avant. Fondurile de pensii, atat cele obligatorii cat si cele facultative, au fost afectate de corectiile bursiere, care au dus randamentele anualizate sub nivelul dobanzilor bancare.
Majoritatea fondurilor de pensii private afiseaza in prezent
randamente intre 3,50% si 6% pe ultimele 12 luni. Tendinta de diminuare a randamentelor s-a resimtit inca de la inceputul acestui an, insa in ultimele saptamani s-a observat un declin mai accelerat.
In comparatie, in perioada martie 2010 – martie 2011, fondurile de pensii obligatorii prezentau randamente anualizate cuprinse intre 7% si 13,50%.
Toate fondurile de pensii private investesc banii participantilor prepondernt in titluri de stat, in procente cuprinse intre 64% si 70%. Cum dobanzile platite de stat la obligatiuni au intrat lent pe o panta descendenta, acest lucru a facut ca si randementele fondurile sa sufere o evolutie similara.
In 2011, randamentul oferit pentru scadenta la 12 luni a variat intre 6,90% - 7,05% in lunile februarie si mai, pentru ca in vara, titlurile sa aiba randamente cuprinse intre 6,40% - 6,70%.
Evolutiile bursiere incep sa aiba un impact mai puternic
Scaderea recenta a randamentelor a fost cauzata insa de scaderile abrupte inregistrate de pietele bursiere. Este pentru prima oara cand aceste efecte sunt resimtite la nivelul fondurilor de pensii, deoarece abia din acest an, plasamentele in actiuni au inceput sa atinga proportii mai semnificative.
Din acest punct de vedere, scaderea randamentelor nu reprezinta un factor de ingrijorare, deoarece plasamentele in actiuni trebuie analizate prin performantele obtinute pe termen lung si nu de la un trimestru la altul.
Investitiile fondurilor vizeaza in general
actiuni ale companiilor mari, dar scaderile ample pe care le-au cunoscut bursele in ultimele luni au reusit sa aiba un impact major asupra randamentelor oferite de fonduri. Insa atunci cand tendintele bursiere se vor inversa, aceste plasamente vor fi cele care vor face ca fondurile sa aiba performante superioare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News