top banner

Rapoartele fondurilor de pensii nu asigura mereu o informare corecta

10 Ianuarie 2014 | Autor: Marius Serban

Participantii care au curiozitatea sa citeasca rapoartele anuale ale fondurilor de pensii nu gasesc intotdeauna informatii complete. Conso.ro a identificat ca fondul de pensie cu cel mai mic randament a omis sa-si prezinte performanta.
Rapoartele anuale ale fondurilor de pensii sunt concepute pentru a oferi participantilor o imagine de ansamblu asupra activitatii de investitii. Conform legii, administratorii sunt obligati sa precizeze care au fost rezultatele aplicarii strategiei si politicii de investitii, pe fiecare componenta in parte.
Modul in care administratorii decid sa aplice aceste cerinte nu este insa reglementat. Astfel ca fiecare fond intocmeste aceste rapoarte asa cum considera de cuviinta.
Cazuri de buna practica
In anumite cazuri, rapoartele prezinta informatii utile pentru consumatori si intr-o maniera prietenoasa. Dintre fondurile obligatorii, cele mai reusite rapoarte sunt cele aferente fondurilor ING Pensii si Eureko Pensii.
In ambele cazuri, rapoartele incep cu un cuprins al capitolelor, informatiile sunt insotite de tabele si grafice, pentru a fi mai usor de inteles, iar cantitatea de informatii nu este atat de mare, pentru a descuraja consumatorul in a citi raportul pana la capat. In plus, anumite informatii cheie sunt scoase in evidenta prin casete speciale, pentru a atrage atentia asupra lor.
De asemenea, merita semnalat ca Eureko este singurul fond care prezinta in raportul anual si situatia detaliata de investitiilor, pe fiecare emitent.
Din pacate, in restul cazurilor, rapoartele sunt intocmite intr-o maniera mai putin prietenoasa: o cantitate excesiva de informatii, intr-un limbaj tehnic si neinsotitite in anumite cazuri de grafice; nu exista deseori un cuprins cu capitolele; forma electronica se prezinta, in anumite ocazii, sub forma unui document scanat, mai greu de citit. In alte cazuri, portofoliul de investitii este prezentat ca un bilant contabil, din care consumatorul neavizat nu are nicio sansa sa inteleaga prea mult.
Raportul Alllianz face o analiza macro excelenta, dar nu afli ce randament a avut fondul
O practica nerecomandata este cea de la fondul AZT Viitorul Tau, administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private. Din start, raportul aferent anului 2012 este foarte greu de urmarit deoarece include simultan informatii despre 3 fonduri: AZT Viitorul Tau, AZT Moderato si AZT Vivace.
Astfel, daca te intereseaza doar fondul la care contribui, parcurgerea raportul este aproape un chin, deoarece informatiile despre cele 3 fonduri sunt intercalate.
In acest raport, cel mai mult impresioneaza analiza macroeconomica a anului. Aici administratorul face o descriere excelenta. Din pacate, insa, atunci cand trebuie sa dea explicatii cu privire la investitiile fondurilor sale, explicatiile sunt rare si nici macar randamentul nu este prezentat.
De fapt, este unul dintre cele mai seci rapoarte publicate, plin de termeni legali si informatii contabile, din care cei mai multi consumatori nu vor intelege prea mult.
Fondul cel mai slab performant a omis sa-si prezinte randamentul
Nu este insa singurul caz cand are loc omiterea randamentului fondului. Te-ai astepta insa ca, in raportul anual al fondului, sa gasesti si care este randamentul cu care s-au investit banii tai. Daca vei parcurge raportul aferent anului 2012 al fondului BRD Pensii, nu vei gasi nici aici aceasta informatie.
In cele 25 de pagini ale raportului, administratorul nu a gasit de cuviinta sa mentioneze macar o data care este randamentul din ultimul an. Singura mentiune cu privire la randament este la inceput, cand se precizeaza ca randamentul mediu investitional al fondurilor de pensii din Romania a fost de 10% in 2012. Dar randamentul fondului BRD, nu se spune cat a fost!
Pentru cei care nu au aflat inca, randamentul fondului BRD a fost de aproximativ 7%, adica sub media pietei. De fapt, in 2012, BRD a fondul cu cel mai mic randament din Romania, pe pilonul II.
ASF considera ca randamentul fondului nu este o informatie indispensabila
Conso.ro a semnalat aceasta situatie catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), institutie care are printre atributii si protejarea consumatorilor in zona pensiilor private. Raspunsul ASF nu este insa pe placul consumatorilor.
“Referitor la rezultatele politicii de investitii din rapoartele anuale de informare, mentionam ca aceste rapoarte nu sunt standardizate, astfel ca administratorii fondurilor de pensii private au posibilitatea de a stabili modalitatea proprie de prezentare a rezultatelor activitatii desfasurate”.
Astfel, desi legislatia impune ca raportul anual sa prezinte „politica de investitii [...] si rezultatele aplicarii ei, pe fiecare componenta”, includerea randamentul propriu se pare ca nu este obligatorie in Romania.
Prin urmare, daca ai avut un randament mai mic decat competitorii, poti sa nu-i spui clientului in raportul anual care a fost randamentul cu care banii lui au fost investiti, ci randamentul cu care banii altora s-au investit.
In felul acesta, sistemul de pensii va deveni tot mai performant, iar clientii vor fi multumiti! Pana la pensionare, evident, deoarece atunci toata lumea se va confrunta cu realitatea.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia