top banner

Romanii vor pensii de peste 500 de euro fara sa economiseasca

10 Octombrie 2017 | Autor: Conso

Majoritatea romanilor (75%) se astepata ca, la varsta pensionarii, sa primeasca o pensie de peste 500 de euro, in conditiile in care mai mult de o treime dintre acestia nu economisesc deloc. Numarul celor care primesc, in prezent, o pensie peste acest prag reprezinta doar 1,03% din totalul pensionarilor.
Datele sunt cuprinse intr-un studiu national realizat la solicitarea Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR) cu ocazia aniversarii a 10 ani de pensii private obligatorii pe piata romaneasca.
Studiul a scos in evidenta faptul ca 36% din respondenti pun deoparte sub 300 de lei pe luna, adica putin peste 50 euro, iar 25% dintre cei intervievati au raspuns ca reusesc sa economiseasca peste 300 de lei pe luna.
Venitul redus, cauza pentru care romanii nu economisesc
La intrebarea “Ce va impiedica sa faceti economii mai mari decat faceti deja?”, 70% din respondenti au raspuns “din cauza veniturilor reduse”. Doar 5% dintre acestia au declarat ca au incredere in pensia pe care o vor primi de la stat, motiv pentru care nu considera ca vor avea nevoie de economii suplimentare.
“Romanii au asteptari mari de la pensia pe care o vor primi la batranete, desi in acest moment nu pot sa puna deoparte bani pentru a avea o batranete fara griji, iar diferenta intre asteptarile romanilor si realitatea curenta este foarte mare”, a afirmat Iulius Postolache, presedintele APAPR.
La studiul desfasurat in perioada 15-29 septembrie au participat 1.827 de romani, utilizatori de interet, din mediul urban.
La sfarsitul lunii septembrie 2017, in Romania existau 7 milioane de participanti la fondurile de pensii Pilon II, suma cumulata in conturile lor depasind 38 de miliarde de lei. Castigul total se ridica la 7 miliarde de lei.
Valoarea medie a unui cont este de aproximativ 5.500 de lei, in timp ce peste un milion de participanti au peste 10.000 de lei in cont. Pentru acest prim deceniu, randamentul mediu anualizat al Pilonului II se ridica la 9,1%, potrivit datelor APAPR.
Si europenii au probleme cu pensiile
Nici Europa nu sta prea bine in privinta mentinerii unui sistem sustenabil de pensie. Raportul dintre populatia de peste 64 de ani si populatia activa va creste de la 28%, cat era in 2015, la 51%, pana in 2050, potrivit OECD. In aceste conditii, Pilonul I de pensii (pensiile obligatorii de stat) se va confrunta cu adevarate provocari.
Daca in 2013, populatia Europei atingea 502 milioane de locuitori, pana in anul 2060, va ajunge la 523 de milioane de locuitori. In acelasi timp, va creste si gradul de imbatranire a populatiei, de la 13,3%, in prezent (persoane intre 65-79 de ani) la 16,6%, in 2060, iar rata celor peste 80 de ani se va dubla, de la 51%, cat este in prezent, la 11,8%, in 2060. In schimb, ponderea fortei de munca activa va scadea de la 211 milioane de angajati (in prezent), la 202 milioane de angajati, in 2016.
Tarile cu cele mai performante sisteme de pensii din lume au mizat pe cele mixte, care imbina pensia de stat cu pensia privata obligatorie. Astfel, Danemarca este considerata tara cu cel mai bun sistem de pensii din lume, potrivit Melbourne Mercer Global Pension Index, urmata de Olanda si de Australia.
“In acest context, scenariul care arata ca vom fi nevoiti sa muncim mai mult, respectiv dincolo de actuala varsta de pensionare, are o probabilitate in crestere”, a spus vicepresedintele CFA Romania, Dorin Alexandru Badea.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Pensii

Alte Articole

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

Cum ne descurcam pe termen lung in lupta cu inflatia?

O statistica oferita de APAPR privind randamentul obtinut de beneficiarii pensiilor private din Pilonul II arata ca randamentul unei investitii esalonate in titluri de stat si actiuni a batut in ultimii 15 ani inflatia, depozitele in lei si acumularea de euro.

19 Ian 2023 | Pensii
Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Mai multa transparenta pentru participantii la Pilonul II

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Guvernul au in vedere mai multe modificari de natura sa ajute participantii la fondurile de pensii din Pilonul II.

30 Aug 2022 | Pensii
Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Fondurile de pensii risca sa monopolizeze bursa

Daca nimic nu se petrece spectaculos pe partea de noi listari la BVB, strategia „buy and hold” practicata de fondurile de pensii risca sa confiste actiunile libere din piata.

26 Apr 2021 | Pensii
Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Informarea obligatorie a angajatilor ar putea reduce repartizarea aleatorie la Pilonul II

Ministerul Muncii a modificat modelul cadru al contractului individual de munca si a introdus obligatia angajatorului a de informa noii salariati ca trebuie sa adere la un fond de pensii private obligatorii (Pilon II).

20 Apr 2021 | Pensii

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Nivel pensie facultativă

Calculează pensia privată pe care o vei încasa dacă depui lunar o anumită sumă de bani

Contribuție pensie facultativă

Calculează suma lunară cu care trebuie să contribui la fondul de pensii pentru a încasa la sfârșit pensia dorită

Pensia privată obligatorie

Estimează pensia privată obligatorie de care vei putea beneficia