Sistemul multifond ar permite participantilor sa isi aleaga strategia dorita de investitii la fondul de pensie privata. Initiativa este veche de aproape 4 ani. Pana acum nu s-a observat vreun progres, desi autoritatile il considera o prioritate.
Sistemul de pensii private obligatorii de la noi nu permite ca un administrator sa gestioneze simultan, mai multe fonduri de pensii, cu diferite profile de risc. Prin lege, fiecare administrator este fortat sa inroleze toti participantii la un singur fond.
Astfel, aceeasi strategie de investitii este aplicata pentru toti membrii, ceea ce nu reprezinta in toate cazurile, cea mai eficienta solutie de administrare a banilor.
Obiectivele participantilor sunt diferite, iar strategiile ar trebui adaptate.
De exemplu, o persoana care abia intra in campul muncii este interesata sa acumuleze cat mai multi bani si poate accepta sa isi asume riscuri suplimentare, printr-o strategie mai riscanta.
Pe de alta parte, persoanele mai in varsta doresc in general sa isi conserve capitalul acumulat, astfel ca prefera investitii mai sigure.
ASF: Proiectul este o prioritate
Proiectul a intrat ulterior intr-un con de umbra si nu s-a mai auzit nimic despre el in ultimii ani.
In urma unei solicitari Conso.ro, noua autoritate de supraveghere (ASF) ne-a informat ca proiectul reprezinta in continuare “o prioritate strategica”, dar este nevoie de mai mult timp.
“Definirea unui mecanism viabil de functionare necesita identificarea unor solutii complexe adecvate, de implementare cu costuri reduse, avand in vedere ca Pilonul II este unul complex, cu elemente specifice de gestionare”, ne-a precizat Departamentul de comunicare al ASF.
In acest sens, ASF va colabora cu Ministerul Muncii pentru modificarea cadrului legislativ primar, dupa ce mecanismele sistemului multifond vor fi conturate. Nu am primit insa detalii cu privire la momentul in care acest lucru se va intampla.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News