Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale (EIOPA) intentioneaza sa finalizeze primele teste de stres derulate in randul fondurilor de pensii pana la finalul acestui an. Aceasta este prima examinare la nivel mondial asupra modului in care fondurile de pensii pot face fata evolutiilor negative de pe piata.
Potrivit Reuters, testele de stres la care va fi supus sectorul fondurilor de pensii, care are o valoare de 3.000 de miliarde de euro la nivelul Uniunii Europene, vin dupa ce anul trecut EIOPA a derulat primele teste de stres in cadrul companiilor de asigurari, inaintea aplicarii normelor Solvency II, care vor fi introduse in luna ianuarie 2016.
Si bancile europene au fost supuse anul trecut unor teste de stres pentru a intari sistemul financiar in fata unor eventuale crize economice. Recent, vicepresedintele Bancii Centrale Europene, Vitor Constancio, a declarat ca si institutiile financiare nebancare de importanta sistemica, de genul companii de asigurari, fonduri de investitii si de pensii ar trebui sa fie supuse unor teste de stres similare celor la care au fost supuse bancile.
Presedintele EIOPA, Gabriel Bernardino, a precizat ca obiectivul pe care si l-a propus Autoritatea este sa supuna la teste de stres fonduri de pensii care regrupeaza pana la 50% din activele din sector, iar testele vor fi derulate in 17 state membre ale Uniunii Europene.
Potrivit presedintelui EIOPA, testele de stres vor viza riscurile de piata din portofoliile fondurile de pensii, riscurile provenite de pe urma nivelului redus al dobanzilor, precum si de pe urma longevitatii, a faptului ca pensionarii traiesc mai mult decat se estimeaza.
In ultimii ani, din cauza dobanzilor extrem de scazute de pe piata, fondurile de pensii au avut dificultati in a genera randamente suficiente de pe urma investitiilor din obligatiuni pentru a-si plati pensionarii, astfel ca au fost nevoite sa investeasca in active mai riscante de genul actiuni sau imobiliare.
Situatia s-a inrautatit in acest an, in conditiile in care unele obligatiuni au inregistrat randamente negative, dupa ce Banca Centrala Europeana a demarat programul de achizitii de obligatiuni in valoare de 1.000 de miliarde de euro. De asemenea, fondurile de pensii au început sa acopere locul lasat liber de banci dupa criza financiara, prin acordarea de credite pentru proiecte de infrastructura pe termen lung, din care este insa greu de iesit in mod rapid. Si aceasta modificare a rolului fondurilor de pensii a atras atentia organismelor de reglementare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News