Participantul la Pilonul II de pensii are dreptul la o pensie privata de la data indeplinirii conditiilor de pensionare pentru limita de varsta in sistemul public, in conformitate cu prevederile Legii 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat.
In acest context, precizam ca persoanele care lucreaza in conditii speciale beneficiaza de pensie administrata privata la varsta de pensionare stabilita prin Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Prin urmare, se recomanda a se studia legislatia actuala si a lua in calcul indeplinirea limitei minime a varstei de pensionare pentru persoanele care lucreaza in conditii speciale, in asa fel incat sa poata beneficia atat de pensie publica (numita generic pensie de la stat sau Pilon I), cat si pensie administrata privat (Pilon II).
Studierea legislatiei actuale este necesara cu atat mai mult cu cat limita minima a varstei de pensionare este in functie de luna si anul nasterii, chiar si a persoanei care a lucrat in conditii speciale si urmeaza a se pensiona.
De asemenea, trebuie sa se tina cont ca odata cu deschiderea dreptului la pensia privata inceteaza si calitatea de participant la un fond de pensii administrate privat.
In ceea ce priveste dreptul de pensia facultativa precizam ca acesta se acorda in baza Legii 204/2006 privind pensile facultative. Astfel, dreptul la pensia facultativa se deschide, la cererea participantului, cu indeplinirea urmatoarelor conditii cumulative:
a) participantul a implinit vârsta de 60 de ani;
b) au fost platite minimum 90 de contributii lunare;
c) activul personal este cel putin egal cu suma necesara obtinerii pensiei facultative minime prevazute prin normele adoptate de Comisie.
Prin urmare, in situatia prezentata, precizam ca persoana respectiva va putea beneficia la varsta de 60 de ani de drepturile care i se cuvin prin participarea la fondurile de pensii facultative, in functie de valoarea contributiilor si a activelor detinute.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News