Agentia Nationala de Administrare Fiscala simplifica procedura de poprire a conturilor. Astfel, poprirea va fi instituita pe un singur cont si doar pentru suma datorata la stat. In aceste conditii, statul va incasa mult mai rapid restanta, iar debitorul va avea un singur cont blocat, pentru suma datorata si doar pana ce Fiscul isi incaseaza banii.
Ordonanta de Guvern care prevede aceasta proceduraa fost publicata in Monitorul Oficial, iar masura referitoare la poprirea conturilor este prevazuta a intra in vigoare imediat.
Procesul de poprire va dura cateva ore
In aceste conditii, intregul proces de poprire a contului, in sistem electronic, va dura cel mult cateva ore.
In prezent, autoritatile fiscale transmit titlurile executorii prin posta la toate bancile unde debitorul are conturi deschise, iar toate acestea sunt blocate, indiferent daca sumele sunt mai mari decat datoria contribuabilului la stat sau nu.
O alta problema este ca, desi legea da un termen de cinci zile pentru restituirea banilor retinuti in plus fata de debit, in realitate, procedurile de ridicare a popririi si restituire a sumelor pot dura cateva saptamani.
In plus, in comunicarea pe hartie mai intervin si alti factori care intarzie procesul: programul postei, al functionarilor la banca, timp in care, uneori, banii din conturi dispar, au mentionat recent reprezentantii ANAF.
Scutirea de impozit pe profitul reinvestit, extinsa nelimitat
In afara de schimbarea procedurii de poprire a conturilor, Ordonanta de Guvern contine si alte prevederi care modifica actualul Cod fiscal si pe cel de procedura fiscala.
Una dintre masuri, care urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2017, se refera la prelungirea, pe termen nelimitat, a facilitatii privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit.
Masura este in vogoare de la jumatatea anului 2014 insa, la acea vreme, a fost prevazuta doar pana la finalul acestui an.
Noi reguli pentru firmele platitoare de TVA
O alta masura stabileste ca fimele care isi pierd, temporar, codul de TVA vor putea deduce taxa pentru achizitiile de bunuri/servicii din perioada anularii codului de TVA ulterior, dupa ce acesta este redobandit.
In prezent, companiile si persoanele carora le este anulat codul de TVA nu pot deduce taxa pentru cumparari si trebuie sa o colecteze pentru livrarile/prestarile efectuate. Totodata, beneficiarii nu isi pot deduce taxa pentru achizitiile de la acesti contribuabili, iar cheltuielile inregistrate nu sunt luate in calcul la stabilirea impozitului pe profit.
In plus, Ordonanta prevede ca declaratiile informative 392A, 392B si 393 se suspenda pana la data de 31 decembrie 2019.
Totodata, prin noul act normativ se instituie regimul special de TVA pentru agricultori. Astfel, acestia vor fi scutiti de TVA, insa vor plati o compensatie in cota forfetara, care reprezinta suma rezultata prin aplicarea procentului de compensare in cota forfetara asupra pretului/tarifului, exclusiv taxa, aferent livrarilor de produse agricole si prestarilor de servicii agricole, efectuate de un agricultor.
"Procentul de compensare in cota forfetara este 1% pentru anul 2017, 4% pentru anul 2018 si 8% incepand cu anul 2019", se subliniaza in Ordonanta.
In plus, actul normativ introduce noi reguli privind regimul de impozitare a microintreprinderilor, sistemul stock option plan, prin care o firma poate acorda angajatilor, administratorilor si/sau directorilor acesteia dreptul de a achizitiona la un pret preferential sau de a primi cu titlu gratuit un numar determinat de titluri de participare (actiuni-n.r.).
De asemenea, se elimina Registrul Operatorilor Intracomunitari si se introduce deducerea cheltuielilor cu invatamantul profesional.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News