top banner

Banca se serveste prima din contul clientului

17 August 2015 | Autor: Conso

Relatia dintre client si banca, grav afectata in perioada de criza, nu da nici in prezent semne certe de revenire. Si asta pentu ca, in goana dupa castiguri sigure, bancile continua sa perceapa taxe si comisioane fara nicio justificare. Un exemplu elocvent in acest sens il constituie comisionul de incasare a banilor in cont!
Multe banci percep astfel de comisioane, adica retin o suma de bani in momentul in care clientului ii este alimentat contul, desi ele nu au absolut niciun cost direct al respectivei operatiuni. Mai mult, cu banii din conturi bancile efectueaza plasamente din care castiga bani frumosi.
Unele banci percep aceste comisioane pe transe valorice, care pot ajunge la sume destul de consistente pentru incasari mai mari de 50.000 de lei.
Si client, si cu banii luati
Spre exemplu,  Bancpost taxeaza incasarile in cont mai mici de 500 de lei cu 3,5 lei, pe cele intre 500 si 50.000 de lei cu 6 lei, iar pe cele peste 50.000 de lei cu 22,5 lei.
Pe aceleasi transe valorice si-au stabilit si Raiffeisen Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Piraeus Bank si Banca Romaneasca taxele pentru incasarile in cont, insa acestea sunt ceva mai rezonabile.
Comisioanele la aceste banci variaza intre 2 lei, pentru sume mai mici de 500 de lei si 7 lei pentru incasari de peste 50.000 de lei.
La Banca Comerciala Romana si la BRD-Groupe Societe Generale taxa este unica, indiferent de valoare, respectiv 4 lei per incasare. BCR mentioneaza, insa, ca taxa nu se aplica in cazul incasarilor din salarii (in cazul in care clientul a declarat IBAN-ul din care angajatorul face plata – ceea ce presupune o formalitate suplimentara pentru client), pensii, alocatii, indemnizatii, somaj sau burse.
La UniCredit, de asemenea, taxa este unica, de un leu per operatiune.
Aceeasi banca ia si comisionul de plata si pe cel de incasare
Banca Transilvania duce la extrem practica comisionarii sumelor incasate de clienti,  pentru ca nu percepe comisionul de incasare doar in cazul sumelor provenite de la alta banca, ci si pentru sume provenite din conturi deschise in cadrul aceleiasi banci.
Pentru incasari interbancare mai mici de 50 de lei, comisionul este de 2,7 lei, pentru cele intre 50 si 1.000 clientul suporta 4,2 lei, sumele intre 1.000 si 50.000 taxa este de 6 lei, iar pentru sume mai mari de 50.000 de lei banca retine 18 lei. Acelasi comision, de 18 lei, se retine de catre banca si in cazul incasarilor interbancare urgente de mica valoare.
Dar banca taxeaza si incasarile intrabancare, pe aceleasi transe valorice, cu sume cuprinse intre 1,5 si 8 lei.
BNR si TransFond taxeaza platile, nu incasarile
Majoritatea bancilor mentioneaza, pe site-urile proprii, ca taxele percepute includ si comisioanele BNR si TransFond, insa uita sa precizeze ca aceste comisioane sunt valabile, aproape exclusiv, in cazul platilor, nu si pentru incasari.
Sunt doar doua cazuri in care TransFond percepe comison de la beneficiarul sumei, si anume in cazul operatiunilor de Direct Debit, respectiv 0,51 lei/operatiune, si pentru instrumente de debit (cecuri, bilete la ordin etc.) procesate electronic, respectiv 0,88 lei/operatiune.
Prin perceperea acestor comisioane, bancile inregistreaza un castig financiar de la fiecare client in parte, ceea ce inmultit cu un numar de cateva sute de mii de clienti, in cazul bancilor mari, echivaleaza cu castiguri facile de sute de mii sau chiar de milioane de euro. In schimb, insa, procedand asa bancile pierd ceva foarte important, care costa infinit mai mult pentru a fi recuperat – credibilitatea in fata celor cu care isi doresc o relatie reciproc avantajoasa, pe termen lung.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

Transformarea sistemului național de plăți electronice în fundația unui ecosistem de plăți în timp real pentru toate nevoile vieții cotidiene, începută în 2019 prin serviciul Plăți instant, lansat de TRANSFOND, a continuat ieri prin lansarea oficială a unui nou serviciu care să valorifice potențialul: RoPay, metoda de plata cu mobilul, fără card bancar, sigur, simplu, instant și permanent disponibil.

19 Noi 2024 | Plati
Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul