top banner

Cei care au de recuperat bani de la stat scapa de executare

10 Noiembrie 2016 | Autor: Conso

Gest de normalitate din partea ANAF. Contribuabilii care au datorii la stat dar, la randul lor au de recuperat bani de la institutii sau autoritati ale statului, vor scapa de executarea silita. In prima faza, Fiscul va pune poprire pe conturile institutiei care ii datoreaza bani contribuabilului.
Abia apoi, in eventualitatea in care mai ramane ceva de plata, Fiscul se va indrepta impotriva contribuabilului.
In acest scop, Agentia Nationala de Administare Fiscala (ANAF) a elaborat un proiect de ordin care sa faca posibila punerea in practica a acestei reguli.
Noua procedura limiteaza, practic, aplicarea executarii silite, in limita creantei pe care contribuabilul o are de incasat de la o institutie sau autoritate a statului, la poprirea pe care administratia fiscala o infiinteaza la acea institutie sau autoritate publica debitoare in raport cu contribuabilul.
De aici rezulta ca, in aceasta situatie, Fiscul suspenda celelalte masuri de executare (poprirea conturilor bancare, sechestrarea bunurilor sau poprirea altor terti debitori ai contribuabilului) pana la incasarea creantelor sale de la institutiile debitoare.
Legislatia primara este in vigoare de la inceputul anului
„Prin articolul 230 din Codul de procedura fiscala a fost reglementata o procedura speciala de executare silita aplicabila doar contribuabililor care, concomitent cu obligatiile fiscale pe care le au de platit statului, detin si creante asupra statului, concretizate in sume certe, lichide si exigibile pe care le au de incasat de la institutii sau autoritati publice”, se arata intr-un comunicat al ANAF
Noul Cod de procedura fiscala a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2016.
„Proiectul de ordin prevede, in principiu ca, in cazul in care executarea silita a inceput, iar debitorul are de incasat sume certe, lichide si exigibile de la autoritati sau institutii publice, executarea silita poate continua doar prin poprirea acestor sume la institutii sau autoritati publice daca contribuabilul depune la organul fiscal un document eliberat de autoritatea sau institutia publica respectiva prin care se certifica faptul ca sumele sunt certe, lichide si exigibile”, se arata in referatul de aprobare a proiectului citat.
Contribuabili, protejati de stat...impotriva statului
Astfel, contribuabilii mentionati vor fi „protejati de masurile de executare pe care tot statul, prin administratia fiscala, le putea lua asupra lor, desi neplata obligatiilor fiscale ale acestora era determinata tocmai de neincasarea la termen a acestor creante de la alte institutii ale statului, recunoaste Fiscul.
Proiectul prezinta si formularele care vor fi utilizate in cadrul procedurii.
„Totodata, in cuprinsul procedurii au fost cuprinse si elementele pe care trebuie sa le cuprinda in mod obligatoriu, atestatul emis de autoritatile sau institutiile publice, document care va fi depus de catre contribuabil la organul fiscal central, astfel incat organele fiscale din subordinea ANAF sa aplice unitar prevederile legale in vigoare in materie de executare silita in aceste situatii speciale”, se mai arata in documentul citat.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

Transformarea sistemului național de plăți electronice în fundația unui ecosistem de plăți în timp real pentru toate nevoile vieții cotidiene, începută în 2019 prin serviciul Plăți instant, lansat de TRANSFOND, a continuat ieri prin lansarea oficială a unui nou serviciu care să valorifice potențialul: RoPay, metoda de plata cu mobilul, fără card bancar, sigur, simplu, instant și permanent disponibil.

19 Noi 2024 | Plati
Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul