top banner

Comisia Europeana grabeste implementarea SEPA

21 Decembrie 2010 | Autor: Alexandra Popa

Ca urmare a intarzierilor inregistrate in statele membre, Comisia Europeana a intervenit, la cererea Parlamentului, si a impus termene limita, obligatorii, pentru adoptarea standardelor SEPA. In cazul in care propunerile legislative trec prin tot procesul de adoptare, in cel mult 1 an, transferurile in zona euro vor fi realizate la standarde SEPA.
Comisia Europeana a propus un set de reguli in vedere impulsionarii trecerii schemelor traditionale de plati si debit direct catre sistemul SEPA (Single Euro Payment Area). Acesta presupune aceleasi reguli si costuri pentru transferurile in euro, indiferent daca sunt nationale sau intracomunitare.
“Acest lucru va reduce costurile, va creste competitia si va face ca platile internationale sa fie la fel de usor de facut ca cele interne”, a precizat Michel Barnier, comisar pentru piata interna.
Propunerea Comisiei a fost transmisa catre Parlament si statele membre si prevede ca standardele SEPA sa fie adoptate integral in 12 luni pentru plati si 24 luni pentru debit direct.
In cazul furnizorilor de servicii de plata care se afla in tari care nu au  adoptat inca moneda euro, termenul limita a fost stabilit pentru 31 octombrie 2014.
In ritmul actual, SEPA ar deveni realitate peste 25 ani
Decizia Comisiei s-a bazat pe rezultatele slabe indicate in ultimul raport referitor la gradul de implementare a standardelor SEPA, finalizat in luna decembrie. 
Pana in luna octombrie 2010, doar 9,6% din toate transferurile realizate in zona euro au fost ordonate prin sistemul SEPA. Daca acest trend ar continua, beneficiile implementarii SEPA ar deveni realitate la scara larga abia peste 25 ani.
Mai mult, Parlamentul European a atras in repetate randuri atentia Comisiei asupra acestui fapt si a solicitat impunerea unui termen limita, care sa nu depaseasca decembrie 2012.
Una dintre principalele cauze de intarziere este reticenta operatorilor de a lua initiativa si de a investi in implementarea standardelor atat vreme cat nu era impusa nicio data limita.
S-a constatat totodata ca aproximativ 20-25% din totalul transferurilor in euro sunt realizate de autoritati publice, iar acestea pot juca un rol important in impulsionarea migrarii. Cu toate acestea, nici autoritatile nu folosesc foarte intens noile instrumente. In februarie 2010, doar 2,5% din volumul lor de plati a fost realizat la aceste standarde.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

Transformarea sistemului național de plăți electronice în fundația unui ecosistem de plăți în timp real pentru toate nevoile vieții cotidiene, începută în 2019 prin serviciul Plăți instant, lansat de TRANSFOND, a continuat ieri prin lansarea oficială a unui nou serviciu care să valorifice potențialul: RoPay, metoda de plata cu mobilul, fără card bancar, sigur, simplu, instant și permanent disponibil.

19 Noi 2024 | Plati
Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul