Ca urmare a intarzierilor inregistrate in statele membre, Comisia Europeana a intervenit, la cererea Parlamentului, si a impus termene limita, obligatorii, pentru adoptarea standardelor SEPA. In cazul in care propunerile legislative trec prin tot procesul de adoptare, in cel mult 1 an, transferurile in zona euro vor fi realizate la standarde SEPA.
Comisia Europeana a propus un set de reguli in vedere impulsionarii trecerii schemelor traditionale de plati si debit direct catre sistemul SEPA (Single Euro Payment Area). Acesta presupune aceleasi reguli si costuri pentru transferurile in euro, indiferent daca sunt nationale sau intracomunitare.
“Acest lucru va reduce costurile, va creste competitia si va face ca platile internationale sa fie la fel de usor de facut ca cele interne”, a precizat Michel Barnier, comisar pentru piata interna.
Propunerea Comisiei a fost transmisa catre Parlament si statele membre si prevede ca standardele SEPA sa fie adoptate integral in 12 luni pentru plati si 24 luni pentru debit direct.
In cazul furnizorilor de servicii de plata care se afla in tari care nu au adoptat inca moneda euro, termenul limita a fost stabilit pentru 31 octombrie 2014.
In ritmul actual, SEPA ar deveni realitate peste 25 ani
Decizia Comisiei s-a bazat pe rezultatele slabe indicate in ultimul raport referitor la gradul de implementare a standardelor SEPA, finalizat in luna decembrie.
Pana in luna octombrie 2010, doar 9,6% din toate transferurile realizate in zona euro au fost ordonate prin sistemul SEPA. Daca acest trend ar continua, beneficiile implementarii SEPA ar deveni realitate la scara larga abia peste 25 ani.
Mai mult,
Parlamentul European a atras in repetate randuri atentia Comisiei asupra acestui fapt si a solicitat impunerea unui termen limita, care sa nu depaseasca decembrie 2012.
Una dintre principalele cauze de intarziere este reticenta operatorilor de a lua initiativa si de a investi in implementarea standardelor atat vreme cat nu era impusa nicio data limita.
S-a constatat totodata ca aproximativ 20-25% din totalul transferurilor in euro sunt realizate de autoritati publice, iar acestea pot juca un rol important in impulsionarea migrarii. Cu toate acestea, nici autoritatile nu folosesc foarte intens noile instrumente. In februarie 2010, doar 2,5% din volumul lor de plati a fost realizat la aceste standarde.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News