Numarul redus al tranzactiilor online in Romania, comparativ cu media Uniunii Europene, este cauzat si de nivelul ridicat al comisioanelor. Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, considera ca bancile ar trebui sa investeasca mai mult in aceasta directie, care reprezinta viitorul.
"Intr-o perioada de dobanzi scazute, in care subventionarea serviciilor de plata din alte surse de venit este dificil de pus in practica, marjele de dobanda sunt si ele sub presiune, mai ales ca bancile depun eforturi sa fie eficiente pe toate liniile de activitate. In acelasi timp, clientii finali manifesta o disponibilitate redusa de a plati pentru realizarea de transfer a fondurilor cu instrumente financiare dematerializate", a mentionat prim-viceguvernatorul BNR.
El a adaugat ca bancile trebuie sa decida daca se vor concentra "pe ce stiu ele mai bine", respectiv gestionarea relatiei cu clientii si riscurile traditionale, sau sa valorifice „potentialul de crestere din zona serviciilor de retail de baza”, dar cu „consumarea unor alocari suplimentare de capital si riscuri operationale adiacente".
"Indiferent de modalitatea prin care bancile aleg sa imbunatateasca accesibilitatea clientilor la produsele si serviciile furnizate (...) nu se poate face abstractie de riscurile operationale care insotesc aceasta tendinta. Securitatea informatiei este o preconditie fundamentala a increderii", a mai spus Florin Georgescu.
Oficialul BNR a mentionat datele Eurostat, potrivit carora procentajul mediu al utilizatorilor de internet care realizeaza cumparaturi online este de cinci ori mai redus in Romania decat media UE, respectiv 10%, fata de 50%.
Reprezentantul BNR a mentionat ca valoarea adaugata generata de sectorul IT&C a ajuns la 40 de miliarde lei la sfarsitul anului trecut, cu aproape 70% mai mult fata de nivelul inregistrat la sfarsitul lui 2011.
Potrivit lui Georgescu, acest sector a depasit contributia agriculturii la formarea Produsului Intern Brut si nu ar fi o surpriza ca anul acesta sa surclaseze constructiile. „Generalizarea aplicarii de solutii IT&C in economia romaneasca constituie o sursa pentru crearea rapida si sanatoasa de locuri de munca bine platite, indeosebi pentru cresterea exportului de servicii creative, in contextul in care ne aflam la inceputul unui nou ciclu major de dezvoltare economica la nivel mondial”, a adaugat prim-viceguvernatorul BNR.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News