top banner

Contul bancar te costa si cand vrei sa il inchizi!

09 Mai 2012 | Autor: Alexandra Popa

Cine are un cont curent deschis la banca trebuie sa stie ca nu doar deschiderea sau administrarea acestuia este taxata. In anumite cazuri, si inchiderea costa. O problema si mai mare o reprezinta conturile inactive, care, pe langa inchiderea automata din initiativa bancii, aduc si perceperea unui comision de cateva zeci de lei.
Inchiderea contului se poate dovedi o operatiune mai dificila si mai costisitoare decat deschiderea acestuia. Clientul, fie ca este vorba de o persoana fizica sau de o companie, trebuie neaparat sa faca o vizita la banca si sa intocmeasca si sa semneze documentele de renuntare la cont. Mai mult, sunt destule banci care pentru a-ti permite sa inchizi contul percep si comisioane.
Cea mai mare problema apare in cazul conturilor inactive dar care au inca un sold pozitiv. Pentru a evita astfel de situatii, clientii trebuie sa aiba grija ca atunci cand renunta sa utilizeze un cont sau un card atasat unui cont sa mearga cat mai curand la banca si sa il inchida.
Bancile inchid conturile si pastreaza banii disponibili
La BCR, inchiderea contului curent de catre o persoana fizica nu este taxata daca se face la initiativa sa. Daca respectivul cont este insa inchis la initiativa bancii atunci banca va opri ca si comision 10 lei din sumele care mai sunt disponibile.
De asemenea, clientii trebuie sa aiba grija cum folosesc conturile deschise. Administrarea la BCR costa 3,5 lei pe luna pentru conturile active, in timp ce lipsa de activitate pe cont pentru o perioada de cateva luni majoreaza comisionul de administrare la 10 lei lunar.
Pentru clientii companii, BCR nu percepe comisioane de inchidere de cont, indiferent de situatie.
Si Millennium Bank ii taxeaza mai scump pe cei care nu isi utilizeaza conturile. Inchiderea unui cont inactiv la initiativa bancii poate ajunge la 50 lei in cazul clientilor persoane fizice. Inchiderea este gratuita daca se face la cererea clientului.
Pentru companii, inchiderea unui cont inactiv la initiativa bancii costa 25 lei, iar reactivarea contului este taxata cu 10 lei.
OTP Bank inchide automat conturile inactive ale clientilor IMM dupa 36 luni. In acest caz, banca opreste 50 lei din soldul creditului, sau orice suma mai mica care se mai regaseste in cont. In cazul in care contul are sold zero, se va inchide fara perceperea de comisioane. Pentru clientii persoane fizice, inchiderea contului nu este taxata.
La Piraeus Bank, inchiderea contului este gratuita pentru populatie dar costa 10 lei in cazul companiilor, sau echivalent in valuta contului, indiferent daca inchiderea se face la initiativa clientului sau a bancii.
Si la Banca Romaneasca inchiderea contului este gratuita pentru populatie dar costa 5 lei pentru clientii IMM.
Sunt si banci unde inchiderea contului nu presupune costuri. BRD, Raiffeisen Bank, CEC Bank, Volksbank, UniCredit Tiriac Bank, Carpatica sau ING Bank nu isi taxeaza clientii care doresc sa inchida un cont curent, indiferent daca este vorba despre populatie sau companii.
Bancile inca nu ofera transparenta totala asupra comisioanelor
Pe langa impunerea de comisioane la inchiderea conturilor, o alta problema cu care se confrunta clientii este lipsa de transparenta a unora dintre banci.
Nu toate institutiile de credit afiseaza o lista cu toate comisioanele percepute pe site-urile proprii, ci doar in unitatile bancii. Lipsa informatiilor care sa poata fi accesate online se intalneste in special in cazul clientilor persoane juridice, fie ca este vorba de microintreprinderi sau de corporatii.
Spre exemplu, pe paginile oficiale ale Credit Europe Bank, BRD, Raiffeisen Bank, Bancii Romanesti, Alpha Bank sau Garanti Bank, comisioanele aferente clientilor persoane juridice fie nu se regasesc deloc fie sunt doar partiale.  
In plus, comisioanele de cont curent pot fi modificate in timp. Astfel, clientii nu stiu daca informatiile care erau valabile la deschiderea conturilor mai sunt valabile si atunci cand isi doresc sa le inchida, iar lipsa de transparenta a bancilor ii poate pune in situatii neplacute.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

Transformarea sistemului național de plăți electronice în fundația unui ecosistem de plăți în timp real pentru toate nevoile vieții cotidiene, începută în 2019 prin serviciul Plăți instant, lansat de TRANSFOND, a continuat ieri prin lansarea oficială a unui nou serviciu care să valorifice potențialul: RoPay, metoda de plata cu mobilul, fără card bancar, sigur, simplu, instant și permanent disponibil.

19 Noi 2024 | Plati
Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul