Izolarea la domiciliu a generat schimbarea obiceiurilor de consum, dar si profilul platilor. Multe persoane au preferat sa achite cumparaturile online cu cardul in defavoarea cash-ului, pe fondul temerior ca banii fizici pot contribui la raspandirea virusului.
NOCASH si iSense Solutions au efectuat 500 de interviuri online in randul consumatorilor de internet in saptamana 13-17 aprilie, iar concluzia a fost o crestere a frecventei cumparaturilor online si a platii online a taxelor si o scadere abrupta a utilizarii banilor cash.
Daca inainte de pandemie, cei care isi faceau cumparaturile online cel putin odata pe saptamana reprezentau doar 8%, acum procentul a urcat la 18% . Similar, numarul celor care isi plateau taxele la ghiseu a scazut de la 55% la 28% iar ponderea celor ce declarau ca fac frecvent plati cash a scazut de la 45% la 21%.
Oportunitati noi pentru hackeri
Cresterea utilizarii platilor online a creat noi tentatii pentru cei care se ocupa cu fraudele informatice.
SRI informa recent, de altfel, ca a identificat o campanie de atacuri cibernetice prin intermediul troianului bancar Qbot, campanie ce viza clientii din domeniul financiar-bancar din SUA, Romania, Canada si Grecia.
In Romania, atacurile au fost indreptate asupra celor care utilizau serviciile de internet banking prin browser (Chrome, FireFox, Microsoft Edge) si nu prin aplicatiile bancare dedicate.
Prin transmiterea unor e-mail-uri capcana (spear-phishing), Qbot este programat sa sustraga credentiale de acces pentru platforme specifice companiilor financiar-bancare.
Aceste mesaje pot avea fie un link in continut, fie un atasament sub forma unui document prin intermediul caruia era descarcat troianul si se realiza infectarea dispozitivului.
Sfaturi pentru a reduce riscul fraudelor
Pentru a ne feri de fraude, este bine sa fie folosite cat mai des aplicatiile bancare dedicate (descarcate din magazinul de aplicatii mobile).
Atunci cand utilizati un browser de internet, accesati direct website-ul bancii, tastand adresa URL in bara de navigatie si nu dati click pe linkuri din email.
Se mai recomanda evitarea deschiderii mailurilor cu atasamente sub forma de arhiva daca provenienta acestora este incerta si daca nu au fost verificate in prealabil cu solutii de detectie antivirus.
De asemenea, trebuie evitata deschiderea link-urilor din cadrul mesajelor e-mail suspecte, precum si utilizarea sistemelor de operare care nu mai primesc suport din partea producatorului.
In plus, este obligatorie notificarea bancii atunci cand observati tranzactii bancare care nu va apartin.
Recomandarile Visa pentru plati electronice sigure
Un alt set de recomandari a fost propus si de Visa in vederea cresterii sigurantei platilor electronice:
-setati pe telefon si in aplicatiile bancare metode de autentificare biometrice, precum amprenta digitala sau recunoasterea faciala. Acestea ofera o autentificare sigura, rapida si imbunatatesc experienta de plata.
-cautati „s”-ul cand platiti online. Verificati adresa URL pentru a va asigura ca incepe cu „https: //”. „S” la sfarsit indica o conexiune sigura.
-folositi serviciul de alerte pentru a afla cand ies si intra bani in contul curent
-folositi „token-uri” si servicii de plata cu un singur clic pentru a plati simplu si in siguranta. Cand va inrolati cardul in telefon si in unele aplicatii ale comerciantilor, datele cardului dvs. sunt adesea inlocuite cu un „token” digital, adica detaliile cardului nu sunt stocate, ceea ce creste nivelul de securitate.
Unii comercianti ofera optiunea de a face plati cu un singur click, ceea ce inseamna ca trebuie doar sa configurati serviciul, sa dovediti ca sunteti detinatorul cardului si apoi puteti face cumparaturi online simplu, fara sa introduceti detaliile cardului la fiecare plata.
Cum ne putem limita pagubele potentiale?
Este bine sa nu se pastreze in contul curent atasat cardului o suma prea mare. Daca exista aceasta optiune, este de preferat sa se mute cea mai mare parte din bani in contul de economii atasat sau in depozite la termen constituite online, in contul curent ramand o suma relativ redusa care poate fi suplimentata la nevoie mutand banii intre conturi.
Rationamentul e simplu, daca se pierde sau este furat la un moment dat cardul, nu pot fi afectati decat banii pastrati in contul curent, nu si cei din contul de economii sau din depozite. E bine de stiut ca pierderea maxima care poate fi imputata celor care pierd sau le este furat cardul este de 50 de euro, daca nu este vorba de frauda sa de negllijenta din partea consumatorilor.
Este recomandat sa fie setate limite de tranzactionare zilnice pentru plati si retrageri de la bancomat, precum si un numar maxim de tranzactii zilnice. Este bine sa activam, daca exista aceasta posibilitate, serviciul de notificare prin sms pentru toate operatiunile efectuate cu cardul.
Nu in ultimul rand, este util sa verificati periodic extrasele de cont si listele de tranzactii din aplicatiile mobile pentru a semnala bancii eventualele operatiuni pe care nu le-ati efectuat sau nu le-ati autorizat la plata.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News