top banner

Cum iti toaca banii din cont comisioanele de incasare?

20 Noiembrie 2012 | Autor: Alexandra Popa

Cum iti toaca banii din cont comisioanele de incasare?

Numarul bancilor care au decis sa isi taxeze clientii atunci cand primesc bani in cont este in crestere. Practic, oricine are un cont curent va primi la un moment dat bani prin virament, fie ca este vorba de salariu, de o donatie sau pur si simplu de un transfer de la un prieten.
Incasarea banilor este o operatiune care nu are niciun cost direct pentru banca, dar ajunge sa il coste pe client chiar si peste 10 lei.
Costul este stabilit in functie de suma incasata. Cele mai mari comisioane, care depasesc in unele cazuri 20 lei, sunt percepute pentru sume transferate de peste 50.000 lei.
Cei care obisnuiesc sa primeasca des bani in cont trebuie sa isi aleaga cu grija banca, astfel incat sa nu ajunga sa plateasca sume importante pentru un serviciu ce la alte institutii financiare este gratuit.
Care este valoarea comisioanelor?
BCR a introdus relativ de curand comisioane aferente incasarii in cont prin virament bancar. Acestea se ridica la 0,5 lei pentru platile realizate dintr-un alt cont BCR (incasare intrabancara) si variaza intre 1 si 10 lei pentru sumele primite dintr-un cont deschis la alta banca (incasari interbancare).
Diferenta de costuri este artificiala, deoarece banca nu are costuri suplimentare daca banii vin din interiorul BCR sau de la alta banca.
Comisionul este zero in cazul platii de salarii (doar daca angajatorul are semnata o conventie cu BCR), in cazul platii de pensii, alocatii, indemnizatii sau pentru incasari in conturi speciale pentru credite sau sponsorizari.
O situatie similara se intalneste la BRD, unde comisionul de incasare porneste de la 2 lei, daca transferul este BRD-BRD, si ajunge sa coste intre 3 si 10 lei daca banii sunt primiti dintr-un cont deschis la o alta banca.
Banca nu mentioneaza exceptii, precum plata salariilor. Ca si la BCR, conventiile speciale incheiate cu angajatorii permit unui salariat sa evite acest cost.
In restul cazurilor, un client care primeste salariul in doua transe de cate 1.000 lei, va primi cu 14 lei mai putin in cont, din cauza acestor comisioane. De asemenea, la orice alta incasare (spre exemplu decontarea cheltuielilor dintr-o delegatie sau a biletelor de transport in interes de serviciu) clientul va fi obligat sa suporte aceleasi comisioane.
Si CEC Bank a decis sa introduca comisioane la incasare. In acest caz se taxeaza doar incasarile interbancare, cu 1 leu, indiferent de valoarea transferului.
La Banca Transilvania comisioanele de incasare variaza intre 1,5 si 8 lei in cazul transferurilor intrabancare, in timp ce prin sistem interbancar, incasarea costa intre 2,7 si 18 lei.  La Raiffeisen Bank sunt taxate doar incasarile prin transfer de la alte banci.
Comisioane de incasare se mai intalnesc la Volksbank, Alpha Bank si Bancpost.
Cum pot fi evitate acest costuri?
Cea mai simpla metoda de a evita aceste comsioane este schimbarea bancii. O mare parte nu isi taxeaza deloc clientii pentru acest serviciu, deoarece si costurile bancii se apropie de zero.
TransFonD, societatea care gestioneaza decontarea in suma neta intre banci nu percepe comisioane decat bancii platitoare. In consecinta, singurul cost al bancii beneficiarului de fonduri este cel cu administrarea sistemului informatic intern, acelasi care gestioneaza intreaga activitate a bancii.
De mentionat ca si daca s-ar putea determina un cost al utilizarii sistemului informatic per operatiune de incasare, acesta nu ar trebui sa difere in functie de suma incasata, asa cum se intampla in prezent.
Cu atat mai mult comisioanele nu sunt justificate cu cat in majoritatea cazurilor bancile taxeaza incasarile in lei, mai frecvente, dar nu si pe cele in valuta.
In plus, banca obtine venituri din orice suma incasata in contul clientilor, deoarece banii pot fi plasati in depozite interbancare overnight.
banca plati intrabancare plati interbancare

BCR

0,5 lei 1-10 lei
BRD 2 lei 3-10 lei
Raiffeisen Bank 0 lei 3-7 lei
Banca Transilvania 1,5 lei-8 lei 2,7 lei - 18 lei
Bancpost gratuit 3,5lei - 22,5 lei
Volksbank gratuit 1,7 lei - 22 lei
Alpha Bank gratuit 2 lei - 7 lei
CEC Bank gratuit 1 leu
sursa: bancile comerciale

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

Transformarea sistemului național de plăți electronice în fundația unui ecosistem de plăți în timp real pentru toate nevoile vieții cotidiene, începută în 2019 prin serviciul Plăți instant, lansat de TRANSFOND, a continuat ieri prin lansarea oficială a unui nou serviciu care să valorifice potențialul: RoPay, metoda de plata cu mobilul, fără card bancar, sigur, simplu, instant și permanent disponibil.

19 Noi 2024 | Plati
Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul