Cateva click-uri din confortul propriei case sunt necesare pentru a cumpara aproape orice, de la inghetata la autoturisme. Totusi, multi au retineri despre securitatea tranzactiilor si despre faptul caating produsele abia la livrare. Sunt aceste temeri justificate?
Doar 3,57% dintre romani cumpara servicii online si 8,34% achizitioneaza bunuri pe internet, ceea ce pozitioneaza Romania pe ultima pozitie din topul tarilor Europene, conform Digital Agenda Scoreboard. Pe de alta parte, un loc fruntas este asigurat in topul celor mai scazute rate ale furturilor de pe carduri, asa cum arata al treilea Raport al Bancii Centrale Europene despre fraude. Desi aceste date par corelate, nu indica si o relatie cauza-efect.
Totusi, romanii acorda incredere mediului online si sunt atrasi de posibilitatea de a cumpara comod, rapid si in siguranta ceea ce isi doresc. Pentru inceput, trebuie sa stiti ca online, consumatorii platesc exact valoarea bunurilor/serviciilor, avand zero comisioane. In plus, platile pot fi efectuate in orice moneda atunci cand folositi un card, beneficiind de conversie valutara automata.
Europenii au aceleasi drepturi cand cumpara online
Trebuie sa stiti ca in timp ce legislatia europeana ofera drepturi similare, indiferent de statul membru din care faceti achizitia, atunci cand cumparati din strainatate este bine sa consultati cu atentie termenii si conditiile contractuale, dar si valoarea TVA si taxele vamale aplicabile acestor achizitii. Directiva 2011/83/UE ofera tuturor europenilor dreptul de retragere de 14 zile calendaristice pentru a renunta la contractele incheiate la distanta, dreptul la livrare intr-un interval rezonabil de 30 de zile de la incheierea contractului, daca partile nu au convenit altfel, dar si dreptul la informatii clare, detaliate despre produsele sau serviciile achizitionate.
Pe de alta parte, indiferent de tara de rezidenta a vanzatorului, acesta trebuie sa foloseasca un certificat de securitate cel putin pentru pagina de plata. Adresele paginilor care incep cu https:// insotite de simbolul unui lacat sau scut atesta ca folositi o pagina sigura, iar toate informatiile de pe aceasta sunt transmise in mod criptat. In plus, daca folositi pentru plata un card bancar, este bine sa activati serviciul gratuit 3D Secure, care aduce o siguranta sporita achizitiilor pe net. Mai multe detalii gasiti la
http://baniipenet.ro/conso/
Cumparaturile online sunt prietenoase si cu mediul si cu bugetul personal
Daca preferati tranzactiile electronice, beneficiati si de un control mai bun asupra bugetului personal, acestea fiind disponibile in extrasul de cont, asa cum indica si
http://trainingonline.baniiq.ro/ In plus, ajutati si la reducerea amprentei de carbon, inlocuind facturile pe hartie cu cele electronice si optand pentru transportul cu ajutorul unui curier, inregistrand astfel emisii de carbon mai reduse pentru fiecare kilogram transportat.
Pentru ca vara se anunta a fi una calduroasa, va incurajam sa va feriti de razele soarelui si sa platiti online, din confortul propriei case sau al biroului.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News