top banner

De ce nu ne putem porta conturile curente precum numerele de telefon?

27 Noiembrie 2014 | Autor: Conso

O analiza a Consiliului Concurentei subliniaza pozitia de forta a bancilor in raport cu clientii, nivelul uniform al comisioanelor aferente cardurilor de debit ce denota lipsa concurentei reale intre acestea si sugereaza ca incurajarea portabilitatii conturilor bancare ar fi o masura benefica.
"Analiza comparativa a evolutiei dobanzilor cu situatia comisioanelor pentru serviciile bancare ce acopera cel mai mare numar de clienti, indica o putere de piata net superioara a bancilor in raport cu clientii posesori de carduri de debit si un grad relativ redus de concurenta generat de nivelul uniform al comisioanelor. O cauza importanta a acestei situatii este data de barierele ridicate pentru consumatori in privinta schimbarii furnizorului (switching costs) de servicii bancare (in special pentru cardurile de debit)”, se arata in concluziile unui raport al institutiei privind sectorul bancar.
De altfel, pozitia de forta a bancilor in raport cu clientii reiese si din modul in care se negociaza, sau mai exact spus nu se negociaza, contractele cu clauze-tip. De regula, ori accepti conditiile standard, ori cauti in alta parte.
Consiliul Concurentei sugereaza si un posibil remediu. “Initiativele care vizeaza cresterea caracterului pro-competitiv al reglementarilor, mai ales prin eliminarea barierelor in calea schimbarii furnizorului (cum ar fi portabilitatea conturilor bancare), prezinta o importanta deosebita”.
Cu alte cuvinte, n-ar fi rau sa ne portam conturile bancare cum o facem cu numerele de telefon, fara costuri suplimentare, atunci cand apare o oferta mai buna din partea altui furnizor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati
Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Cat costa sa primesti si sa trimiti bani in/din contul curent in lei?

Bancile au inceput sa incurajeze platile online in defavoarea celor prin ghiseu. Sunt banci unde platile si incasarile sunt gratuite, daca exista un venit recurent de cateva sute de lei incasat lunar, dar exista si cazuri in care bancile taxeaza si incasarile in conturi, desi nu au costuri asociate in aceasta situatie.

06 Aug 2020 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul