Persoanele fizice cu datorii la stat vor primi, pana in data de 15 noiembrie, o decizie de impunere de la Fisc, pe ultimii 5 ani, pe care trebuie sa le plateasca pana in martie 2019. Pentru cei care platesc pana la finalul acestui an, Ministerul Finantelor are in vedere sa acorde un bonus de pana la 10%, a anuntat ministrul Eugen Teodorovici.
Agentia Nationala de Administrare Fiscala va centraliza, pana in octombrie, toate informatiile privind datoriile pe care persoanele fizice le au la stat, urmand ca, pana in 15 noiembrie, oamenii sa fie informati cat au de platit, a precizat Teodorovici.
"Octombrie este termenul pana la care vom centraliza toate aceste informatii si vom pune ca si termen legal de plata, ca sa fie coerenta in piata, martie 2019, ca si la cei care sunt pe anul acesta cu veniturile estimate pentru 2018. Dar, daca respectivii platesc pana la final de decembrie, atunci vom propune un discount zic eu substantial, mai mult de cinci la suta, minimum 10%, pentru ca statul n-a avut acel rol activ, el n-a informat contribuabilul cand trebuia sa-l informeze”, a adaugat ministrul Finantelor.
Acesta a mai spus ca se doreste ca anul 2018 sa fie anul “zero”, momentul din care contribuabilii sa stie exact cat au de platit la stat.
Declaratia unica: ce bonificatii se acorda?
Incepand din acest an, sistemul de declarare a veniturilor s-a schimbat. Persoanele fizice trebuie sa depuna o Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate. Termenul limita pentru depunerea documentului a fost 31 iulie 2018 (pentru veniturile din 2017 si estimarea pe 2018). Termenul final de plata este, si in acest caz, martie 2019.
Pentru depunerea online a Declaratiei Unice pana la 31 iulie 2018 se acorda o bonificatie de 5% din impozitul pe venit aferent anului 2018 si platit integral pana la 15 martie 2019. Bonificatia se acorda corespunzator si pentru contributiile sociale datorate potrivit legii.
In plus, pentru plata cu anticipatie a impozitului pe venit anul estimat se acorda o bonificatie de inca 5% din impozitul pe venit anual estimat, daca este platit integral pana la 15 decembrie 2018 inclusiv.
Declaratia unica se completeaza si se depune de catre persoanele fizice care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri din Romania si/sau din strainatate, si de catre cele care datoreaza impozit pe venit si contributii sociale obligatorii.
Persoanele care nu realizeaza venituri (sau veniturile sunt sub plafonul de 12 salarii minime pe an) si aleg sa plateasca contributia de asigurare de sanatate au, de asemenea, obligatia de a depune Declaratia Unica.
Incepand cu anul 2019, Declaratia Unica se va depune exclusiv online, potrivit legislatiei fiscale in vigoare.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News