Comisioanele percepute de bancile din Romania sunt inca mari, sustine guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu. El afirma ca atunci cand dobanzile nominale erau mari, acest lucru nu se simtea dar acum in contextul scaderii dobanzilor consumatorii resimt nivelul excesiv al comisioanelor.
"Nicio banca nu cred ca trebuie sa traiasca momentul in care creditorul ei, deponentul, spune "de ce sa tin banii in banca? Sa plec cu mai putini bani acasa sau sa fiu in pierdere la fiecare operatiune?", a mai spus Isarescu.
In opinia sa, la dobanzile actuale acordate de banci la depozite, un comision de 0,5% chiar 1% pentru o operatiune bancara este prea mare.
"Acum avem rate nominale ale dobanzilor între 1,5% si 3% intr-un context in care rata inflatiei a coborat la 1% si tinde sa fie negativa cateva trimestre. Castigul real se mentine si s-ar putea, nu stim, ca dobanda reala sa fie chiar mai mare decat acum cativa ani. Dar asta nu este o invitatie pentru banci sa mai reduca dobanzile nominale la depozite ci o invitatie la realism, la o citire cu atentie a cifrelor, iar politica de dobanzi a bancilor, dar si cea de comisioane, ar trebui sa evite pe toate caile descurajarea economisirilor. Aici cred ca avem o problema, cu comisioanele inca mari in sistemul bancar”, a explicat guvernatorul BNR.
Pe de alta parte, seful BNR a precizat ca deponentul nu trebuie sa se raporteze la dobanzile nominale mari acordate de banci in urma cu cativa ani pentru ca erau castiguri iluzorii, generate de inflatia ridicata.
"Daca unii deponenti sunt nemultumiti de veniturile pe care depozitele bancare le aduc, sa ii indemnam sa se uite nu la dobanda nominala ci la cea reala. Este drept ca in 2009 - 2012 ratele nominale ale dobanzilor se invarteau undeva intre 6% si 9%, dar castigurile mari erau o iluzie atata timp cat inflatia era tot pe acolo”, a precizat Mugur Isarescu.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News