Noul acord cu FMI continua programele anterioare de liberalizare a preturilor la energie si gaze naturale. Daca acest angajament va fi implementat, vom avea parte de facturi duble cu aceste servicii.
Liberalizarea pretului la energie si gaze va creste foarte mult factura lunara pe care consumatorii o vor achita. Guvernul s-a angajat sa creasca gradual preturile reglementate pana cand se va ajunge la liberalizarea completa a acestor tarife.
De la 1 ianurie 2018, consumatorii vor plati factura energie la preturile de pe pietele internationale, iar de la 1 ianurie 2019, factura la gaze va fi stabilita la fel.
Conform datelor publicate de Comisia Europeana, pretul la electricitate este in Romania de 0,11 euro/kWh. In UE, pretul mediu este de aproximativ 0,2 euro/kWh, dar poate ajunge si la 0,3 euro, cum se intampla in Danemarca.
Astfel, liberalizarea preturilor va duce probabil la dublarea sumei pe care consumatorii romani o vor plati la energie. De exemplu, daca acum ai o factura de 100 lei, peste 5 ani, acelasi consum te-ar putea costa dublu.
In cazul gazelor naturale, pretul actual din Romania este de 0,027 euro/kWh. Este cel mai mic pret din UE, explicat prin faptul ca o parte importanta a consumului intern este acoperita din productia locala.
Pretul mediu la gaze in UE este insa de aproximativ 0,06 euro/kWh. Prin urmare, liberalizarea preturilor va duce la dublarea facturii si la gaze.
In domeniul energiei, romanii platesc preturi liberalizate deja la combustibil. Dupa un val de scumpiri care au avut loc in 2009-2010, preturile interne au devenit aliniate cu cele din vestul Europei. Pretul mediu in UE la benzina este de 1,49 euro pe litru, iar la noi, este 1,26 euro pe litru.
In timp ce combustibilul este cu numai 15% mai ieftin in Romania, salariile din Romania sunt de cateva ori mai mici decat cele din UE. Astfel, unul din efectele liberalizarii preturilor la energie este scaderea drastica a puterii de cumparare a populatiei.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News