top banner

MFP simplifica poprirea conturilor

07 Noiembrie 2016 | Autor: Conso

Poprirea electronica a conturilor datornicilor la Fisc, anuntata de Ministerul Finantelor Publice de ceva vreme, prinde contur intr-un proiect de Ordonanta de Urgenta. In proiect este cuprinsa si masura referitoare la extinderea documentelor acceptate ca dovada a platii in relatia cu institutiile publice.
Proiectul nu contine, insa, si promisiunea referitoare la eliminarea adeverintelor de venit si a certificatelor de atestare fiscala pe suport hartie.
Astfel, potrivit documentului, popririle vor fi instituite, dar si ridicate, pe cale electronica, ceea ce va permite deblocarea in timp real a banilor in cazul persoanelor fizice carora li s-au indisponibilizat sume ce depasesc nivelul creantei la Fisc pentru care s-a pus poprirea.
"Concret, pentru persoanele fizice, Ministerul Finantelor Publice propune masuri legislative care sa elimine comunicarea pe hartie si sa extinda comunicarea online”, se mentioneaza in proiect.
Dovada platii unei taxe se va putea face si electronic
Din categoria masurilor pentru persoane fizice face parte si propunerea privind extinderea documentelor acceptate ca dovada a platii in relatia cu institutiile publice, pentru toate modalitatile de plata existente la nivel national (internet banking, mobile banking, terminale de plata si ATM-uri apartinand institutiilor de credit).
Spre exemplu, o persoana care isi plateste taxele de pasaport prin internet banking sau mobile banking, cand merge la ghiseul institutiei pentru depunerea documentelor si ridicarea pasaportului, poate prezenta ca dovada a platii un print de pe telefon sau calculator sau poate completa o declaratie pe proprie raspundere cu detaliile platii. Daca institutia catre care trebuie sa faca dovada platii are dezvoltate aplicatii interactive, atunci cel care face plata poate transmite electronic dovada, explica Ministerul Finantelor.
Totodata, Ministerul propune reintroducerea scutirii (aplicate pana la 31 decembrie 2015) de la plata impozitului pe cladiri si terenuri si pentru sotii/sotiile persoanelor cu handicap grav, accentuat si cele incadrate in gradul I de invaliditate.
Pentru agricultori, TVA se inlocuieste cu o cota forfetara
Pentru persoanele fizice care lucreaza in agricultura, Finantele propun introducerea unui regim special simplificat de TVA. Astfel, pentru livrarile de produse agricole/serviciile agricole, agricultorii nu vor mai avea obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului de scutire de 220.000 lei
Astfel, incepand  cu  1  ianuarie  2017, ”agricultorii nu  deduc  TVA  pentru  achizitii, dar nici nu colecteaza TVA pentru vanzari, indiferent de plafonul realizat. In schimb, primesc o compensatie in cota forfetara pentru acoperirea taxei aferente achizitiilor, astfel incat pretul produselor agricole/tariful serviciilor  agricole sa fie degrevate de taxa. Regimul special este optional, acestia  pot opta pentru a aplica regimul  normal  de  TVA”, se mai arata in proiect.
Scutirea de impozit pe profitul reinvestit se extinde
Pentru mediul de afaceri, Ministerul are in vedere extinderea perioadei de aplicare a facilitatii privind scutirea de impozit a profitului reinvestit, care expira la finalul acestui an, pe perioada nedeterminata.
De asemenea, se are in vedere acordarea de facilitati societatilor interesate de programe de calificare profesionala, dar si pentru firmele care isi redobandesc codul de TVA.
In plus, se elimina obligatia de inregistrare in Registrul operatorilor intracomunitari a contribuabililor care efectueaza operatiuni intracomunitare (livrari intracomunitare, achizitii intracomunitare s.a) si se suspenda pana la data de 31 decembrie 2019 obligatia depunerii a trei declaratii informative (cod 392A, 392B si 393) prin care se reduc sarcinile administrative ce revin contribuabililor cu o cifra de afaceri mai mica de 220.000 de lei sau care presteaza servicii de transport international.
De asemenea, Ministerul Finantelor propune modernizarea sistemului de administrare a impozitelor si taxelor prin facilitarea depunerii online a declaratiilor. Mai mult, presedintele ANAF va stabili, prin Ordin, declaratiile care se depun exclusiv online.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

Transformarea sistemului național de plăți electronice în fundația unui ecosistem de plăți în timp real pentru toate nevoile vieții cotidiene, începută în 2019 prin serviciul Plăți instant, lansat de TRANSFOND, a continuat ieri prin lansarea oficială a unui nou serviciu care să valorifice potențialul: RoPay, metoda de plata cu mobilul, fără card bancar, sigur, simplu, instant și permanent disponibil.

19 Noi 2024 | Plati
Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul