top banner

Noi reguli europene: Termenul de plata al facturii nu va mai depasi 60 zile

25 Ianuarie 2011 | Autor: Alexandra Popa

Consiliul Uniunii Europene a adoptat o noua directiva ce stabileste reguli clare privind finalizarea platilor intre partenerii comerciali, inclusiv in relatia cu autoritatile. In doi ani, in toate statele membre, termenul de plata nu trebuie sa depaseasca 60 zile si toate contractele trebuie sa includa referiri la dobanzi penalizatoare.
O noua directiva europeana, adoptata in urma cu cateva zile, stabileste reguli precise privind modalitatea in care trebuie stinse datoriile intre partenerii comerciali.
Necesitatea realizarea unui cadrul legislativ unic european a fost motivata de faptul ca in multe cazuri s-a observat o intarziere la plata fata de termenele stabilite in contract, iar diferentele dintre reglementarile nationale distorsionau concurenta.
Statele membre au la dispozitie 2 ani pentru a transpune in legislatia nationala prevederile noii directive.
Toate contractele trebuie sa indice nivelul penalizarilor
Conform noilor reglementari, un creditor are dreptul de a imputa dobanzi penalizatoare fara a fi necesara notificarea partenerului comercial, daca acesta din urma nu si-a indeplinit obligatiile de plata conform prevederilor contractuale. Dobanda penalizatoare se va calcula incepand cu prima zi de intarziere.
“Protectia creditorilor va creste, iar piata interna va functiona mai bine, asigurand competitivitatea companiilor si in special a IMM-urilor”, se precizeaza in comunicatul de presa.
Mai mult, nu se mai admit contracte comerciale in care nu se specifica nivelul dobanzii penalizatoare, acest fapt fiind considerat extrem de dezavantajos pentru creditor.
Modul de calcul al penalizatilor de intarziere
Rata statutara a dobanzii penalizatoare va fi compusa din dobanda de referinta a bancii centrale plus 8 puncte procentuale.
Pe langa dobanzi penalizatoare, furnizorul poate invoca si plata unor despagubiri aferente eforturilor depuse pentru recuperarea creantelor.
Nivelul despagubirii trebuie sa fie de minimum 40 euro, fara a fi necesara o notificare prealabila. Tot creditorul poate invoca automat si plata de despagubiri aferente consultantei juridice necesare pentru recuperarea sumelor sau poate imputa costul contractarii unei agentii de recuperat creante.
Termenul standard de plata – 30 zile
Pentru contractele in care nu se specifica o data la care trebuie realizate platile, aceasta se va considera a fi 30 zile de la momentul facturarii sau livrarii bunurilor si serviciilor. Dupa expirarea celor 30 zile, furnizorul are dreptul de a solicita dobanzi penalizatoare in cazul in care plata nu a fost efectuata.
Pe de alta parte, in cazul in care in contractele comerciale este trecut un termen de plata, acesta nu poate depasi 60 zile, decat in situatii exceptionale.
Printre putinele exceptii se numara contractele semnate de autoritatile publice sanitare, cand plata poate depasi 60 zile, atata vreme cat termenul este agreat si de furnizor si nu este in defavoarea acestuia.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

Transformarea sistemului național de plăți electronice în fundația unui ecosistem de plăți în timp real pentru toate nevoile vieții cotidiene, începută în 2019 prin serviciul Plăți instant, lansat de TRANSFOND, a continuat ieri prin lansarea oficială a unui nou serviciu care să valorifice potențialul: RoPay, metoda de plata cu mobilul, fără card bancar, sigur, simplu, instant și permanent disponibil.

19 Noi 2024 | Plati
Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul