Bancile taxeaza cu comisioane ridicate greselile facute de clienti in cazul operatiunilor curente. Un ordin de plata cu o informatie eronata poate scoate din buzunarul clientului cateva zeci de euro pentru remediere, sub forma unui comision de investigatie.
Daca ordinul de plata contine o informatie gresita, dar este executat de banca, revocarea lui si restituirea bancilor impun plata unor comisioane spreciale.
Acestea pot fi comisioane de investigatie si comisioane de restituire si pot ajunge, in functie de fiecare banca in parte pana la cateva zeci de euro.
Spre exemplu, daca o firma doreste sa isi plateasca furnizorii din afara tarii si greseste ordinul de plata, poate ajunge sa achite peste 50 euro pentru anularea acestuia si returnarea sumelor.
Sfaturi pentru evitarea problemelor
1. Verificati intotdeauna lista de tarife si comisioane a bancii cu care lucrati. Daca nu stiti ce presupune un anumit comision intrebati functionarul bancar, pentru a nu avea surprize neplacute pe viitor.
2. Indiferent daca plata se face in tara sau strainatate trebuie sa cunoasteti codul IBAN al clientului sau codul BIC al bancii. Platile se fac in primul rand in functie de codul IBAN si nu in functie de numele beneficiarului. Tocmai de aceea una dintre cele mai frecvente greseli este trecerea unui cod IBAN sau BIC gresit sau incomplet pe ordinul de plata si neverificarea corespondentei dintre codul si numele clientului.
3. Inainte de a plasa un ordin de plata, verificati de doua ori informatiile inscrise. Daca depuneti ordinul de plata la ghiseu, asigurati-va ca ofiterul bancii verifica corespondenta dintre codul IBAN platitor si numele titularului.
Daca beneficiarul are cont deschis la aceeasi banca, verificati corespondenta si in cazul acestuia.
4. Pentru plata facturilor, majoritatea bancilor au pus la punct sabloane, astfel incat sa elimine pe cat posibil greselile. Sabloanele pot fi gasite in special in cazul serviciului de internet banking, astfel incat clientul nu mai introduce manual numele furnizorului de utilitati si codul IBAN, aceste informatii fiind predefinite intr-o lista.
5. Daca va dati seama de o greseala, anuntati imediat banca platitoare. Este posibil ca ordinul de plata sa nu fi fost operat si sa poata fi retras la timp pentru a evita eventualele comisioane de investigatie.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News