Peste 3,4 milioane de contribuabili sunt asteptati sa isi plateasca taxele si impozitele. Cei mai multi vor forma cozi la sediile administratiilor locale, consumand in medie 90 de minute pentru a plati darile catre stat. Sunt oare si modalitati mai rapide si mai sigure, pastrand si reducerea de 10%?
Uneori acceptam sa stam la coada cand facem cumparaturi. Totusi, nu ar trebui sa consumam la fel de mult timp pentru a plati taxele si impozitele catre stat. Aceasta activitate dureaza in mod traditional, o ora si jumatate, asa cum arata Strategia nationala de incurajare si promovare a platilor cu cardul in sectorul public.
Impozitele, achitate cu timp petrecut la coada
Timpul – cea mai pretioasa resursa este consensul la care au ajuns cei mai multi economisti. Mediei de 90 de minute de mai sus i se adauga alte zeci de minute daca detineti bunuri impozabile aflate in zone diferite, ajungand in unele situatii la mai multe ore. La toate acestea se adauga si cheltuielile de deplasare la sediile administratiilor locale sau pe cele de retragere a numerarului de la bancomat. Totusi, sunt si modalitati mai usoare de a plati orice taxe, impozite sau amenzi, asa cum arata programul
Baniipenet. In plus, cei care platesc taxele si impozitele locale cu orice card Visa pana pe 31 martie pot trai 10 ani fara griji. Detalii,
aici.
Cardul, o solutie sigura, rapida si fara costuri suplimentare
Desi pe piata sunt peste 14,9 milioane de carduri bancare aflate in circulatie, aproape 1 din 4 (26,2%) sunt inactive, conform datelor BNR. Cardurile active sunt utilizate in medie de 19,4 ori pe an la POS-urile din tara si din strainatate, fiecare dintre aceste tranzactii avand o valoare medie de 137 lei.
Plata taxelor si a impozitelor reprezinta pentru multi prima tranzactie cu un card. Institutiile publice beneficiaza de increderea populatiei pentru a face plati cu cardul, atat la ghiseu, cat si online. Pentru toate acestea, comisionul este 0, iar timpul mediu necesar pentru o tranzactie se reduce la o ora pentru o plata cu cardul la ghiseu sau la aproximativ 4 minute pentru o plata online. Bineinteles, cei care platesc taxele si impozitele pana la 31 martie, chiar si cu un card, beneficiaza de reducerea de 10%. Mai multe informatii despre cum puteti sa economisiti si sa gestionati eficient bugetul, gasiti si in trainingul
BaniIQ.
Ghiseul.ro, portalul pentru plati in siguranta catre stat
Uniunea Europeana depune eforturi pentru cresterea calitatii interactiunilor dintre stat si cetateni, pentru implementarea proiectelor de e-guvernare, mentionate si in Agenda Digitala Europeana. Prin transpunerea obiectivelor acesteia si pe plan local, a fost lansat portalul ghiseul.ro. Peste 93.000 de romani si-au facut cont, dintre care aproape 20.000 de la inceputul anului 2016. Ei pot verifica taxele si impozitele pe care trebuie sa le achite. Pe langa aceasta, le pot plati usor si in siguranta cu un card bancar. Tot online pot fi achitate si amenzile.
Valoarea taxelor si impozitelor locale platite cu cardul pe ghiseul.ro a crescut anul trecut cu 42% fata de 2014, la aproximativ 250 milioane lei. Contribuabilii au realizat anul trecut aproape 750.000 de plati la care au folosit cardul pentru a-si achita obligatiile fiscale, in crestere cu 49% fata de 2014. Mai mult, in primele 20 de zile ale anului, numarul platilor pe ghiseul.ro a crescut cu 64% fata de anul anterior, in timp ce valoarea acestora a inregistrat o variatie pozitiva de 53%. Ritmurile diferite de crestere sunt o dovada a utilizarii cardului chiar si pentru platile de mica valoare.
Chiar de la accesarea portalului ghiseul.ro, veti observa textul „https” inaintea adresei, dar si un lacat verde. La click pe acesta veti vedea detalii referitoare la securitatea paginii accesate. Standarde ridicate de securitate, cu marcaje similare sunt folosite si de paginile de plata ale comerciantilor online. Acestea atesta ca toate informatiile tastate, asa cum ar fi datele personale sau cele de pe card sunt in deplina siguranta.
Pentru a plati impozitul este disponibila optiunea de plata fara autentificare atunci cand cunoasteti valoarea exacta a taxelor si impozitelor datorate. In schimb, pentru a putea verifica sumele de plata, este necesara deschiderea unui cont online pe pagina web a institutiei publice respective. Datele necesare pentru aceasta operatiune pot fi obtinute usor de la institutia publica la care sunteti arondat sau de la o banca, daca aceasta ofera astfel de servicii.
Pentru a afla mai multe despre plata taxelor si a impozitelor, despre cum sa platiti in siguranta cu cardul, accesati pagina
Baniipenet.ro, un program de educatie financiara dezvoltat de Visa si bancile membre.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News