top banner

(P) Ziua Sigurantei pe Net este in fiecare zi!

11 Februarie 2016 | Autor: Conso

(P) Ziua Sigurantei pe Net este in fiecare zi!

Esti unul dintre cei 11 milioane de romani care folosesc internetul. Cum faci sa nu fii unul dintre cei care sunt si pacaliti online? Cum iti protejezi copiii? Pentru ca Ziua Sigurantei pe Net ar trebui sa fie in fiecare zi, iti oferim sfaturi de top pentru a fi in siguranta online.
In fiecare an, in februarie, este sarbatorita ziua internetului sigur. Noi credem ca internetul trebuie sa fie sigur in fiecare zi a anului. Pentru aceasta, parcurge si distribuie lista de sfaturi de mai jos persoanelor la care tii, in special copiilor.
Top 3 sfaturi pentru a fi in siguranta online
Seteaza limite de tranzactionare pentru cardul copiilor. Acestea pot fi numarul maxim de operatiuni sau valoarea maxima a acestora. Monitorizeaza cum sunt cheltuiti si Banii pe net.
Invata-i pe cei mici sa fie chibzuiti cu banii, sa nu spuna strainilor pe internet despre bunurile familiei si sa inteleaga adevarata valoare a banilor, asa cum arata si trainingul BaniIQ.
Activeaza setarile de blocare a continutului neadecvat oferite de furnizorul tau de internet, router-ul utilizat, dar si aplicatiile antivirus sau cele dedicate pentru protejarea copiilor.
Top sfaturi de siguranta online pentru copii si tineri
Fii politicos cu ceilalti pe internet. Trateaza-i cu respect. Daca cineva te supara, nu reactiona. Blocheaza si raporteaza acea persoana si spune-i unui adult in care ai incredere. Daca esti hartuit online, colecteaza dovezile prin print screen, salveaza pozele si e-mail-urile si arata-le unui adult.
Pastreaza-ti datele personale private. Gandeste-te bine inainte de a posta informatii cum ar fi unde locuiesti, unde inveti sau adresa ta de e-mail. Exista posibilitatea sa impartasesti aceste date cu mai multe persoane decat crezi.
Foloseste parole puternice. Protejeaza-te de hackeri prin folosirea unor parole care sunt greu de ghicit de catre ceilalti. Foloseste o combinatie de litere mari si mici, simboluri si cifre. Nu da parolele tale nimanui, nici macar prietenilor.
Nu toata lumea e cine pretinde ca este. Poti avea incredere intr-un prieten, dar, tine minte, pe internet este foarte usor sa fii mintit. Poza sau clipul pe care il primesti poate fi cu altcineva sau poate fi trucat. Ai grija cu cine discuti online si pe cine adaugi in lista ta de prieteni.
Verifica-ti setarile de securitate. Schimba-ti setarile astfel incat doar prietenii sa aiba acces la informatiile pe care tu le postezi. Aminteste-ti sa verifici in mod regulat setarile de siguranta ale conturilor tale. Acestea fiind actualizate des, pot duce la impartasirea mai multor informatii decat ti-ai dori.
Ai incredere in instinctele tale. Daca ceva nu pare in regula, cel mai probabil nu este. Daca te simti inconfortabil vorbind cu cineva online sau cu ceva ce ti s-a cerut sa faci pe o retea de socializare, chat room sau la webcam, blocheaza si raporteaza persoana respectiva si spune-i unui adult in care ai incredere.
Gandeste inainte de a posta. Opreste-te un moment si gandeste-te inainte de a completa formulare online, inainte de a posta poze sau clipuri cu tine. Odata ce le postezi, pierzi controlul asupra lor.
Mergi insotit de un adult de incredere atunci cand te intalnesti cu persoane cunoscute online. Daca ti-ai facut un prieten online si decideti sa va intalniti, mergi insotit pentru a te asigura ca esti in siguranta.
Verifica-ti conturile si profilurile mai vechi. Daca ai cont pe un website pe care nu-l mai folosesti, verifica-ti setarile de securitate pentru a te asigura ca datele tale personale sunt private. inchide-ti contul daca nu-l vei mai folosi.
Daca esti ingrijorat, spune-i unui adult de incredere. Daca vezi ceva online care te supara sau se intampla ceva care te face sa te simti inconfortabil, vorbeste cu un adult de incredere despre asta.
Lista de mai sus este realizata cu sprijinul NCA – National Crime Agency.
Sfaturi finale
Educatia si prevenirea sunt cele mai bune masuri pentru a fi in siguranta. Stabiliti cu copiii vostri o relatie de incredere, bazata pe o comunicare deschisa. in acest fel, vor apela la sfatul vostru de oricate ori vor intampina probleme. In plus, puteti cere institutiilor care lucreaza cu copiii sa solicite persoanelor straine Certificatul ICPC - International Child Protection Certificate. Aceasta este cea mai complexa verificare a strainilor in bazele de date ale politiei si ale agentiilor de informatii, fiind echivalentul unui cazier.
Pentru mai multe informatii despre platile online in siguranta, urmati trainingul gratuit Baniipenet.ro. Pentru informatii despre siguranta online vizitati www.sigur.info, iar pentru raportarea continutului ilegal accesati www.safernet.ro. Daca doriti sa discutati cu cineva despre o problema intalnita online, apelati Internet Helpline la 031 80 80 000. Daca aveti o urgenta sunati la 112.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

Transformarea sistemului național de plăți electronice în fundația unui ecosistem de plăți în timp real pentru toate nevoile vieții cotidiene, începută în 2019 prin serviciul Plăți instant, lansat de TRANSFOND, a continuat ieri prin lansarea oficială a unui nou serviciu care să valorifice potențialul: RoPay, metoda de plata cu mobilul, fără card bancar, sigur, simplu, instant și permanent disponibil.

19 Noi 2024 | Plati
Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul