Clientii care nu doresc sa se deplaseze pana la sediile administratiilor financiare isi pot plati impozitele prin banca. Clientii trebuie sa stie datele financiare ale primariilor catre care se face plata, iar aplicatiile informatice puse la punct de minister sunt destul de dificil de folosit.
Plata impozitelor locale prin banca poate duce la o economie majora de timp. Pe langa evitarea cozilor ce se formeaza la ghiseele administratiei publice, plata prin banca ofera avantaje si persoanelor care detin mai multe proprietati in tara si care, altfel, ar fi trebuit sa se deplaseze in fiecare localitate in parte.
Pentru a efectua plata prin virament, contribuabilul trebuie sa cunoasca datele financiare ale primariei pentru care ordoneaza plata – CUI si cod IBAN.
Ministerul Finatelor a incercat sa se informatizeze
Ministerul Finantelor Publice a incercat sa faciliteze plata prin banca prin dezvoltarea unui instrument informatic prin care contribuabili isi pot completa online un ordin de plata pe care sa il depuna ulterior la banca.
Pentru aceasta clientii trebuie sa descarce o aplicatie pe calculatorul propriu in care sa introduca datele proprii, nume, CNP, codul IBAN al contului din care se face plata precum si suma platita.
Aplicatia permite apoi selectarea tipul de impozit platit dintr-o lista derulanta, precum si primaria beneficiara.
Ordinul de plata se completeaza automat cu contul bancar in care se va face plata si codul de identificare fiscala a beneficiarului. Dupa ce se introduc toate datele, ordinul de plata poate fi printat si prezentat la banca.
Sistemul ramane relativ greu de folosit
Chiar daca laudabila actiunea Ministerului de Finante, modul in care arata si functioneaza aplicatia ne trimite inapoi in timp cu cel putin 10 ani.
Trecand peste interfata destul de neprietenoasa, o parte din instructiunile care insotesc aplicatia nu pot fi accesate.
De asemenea, contribuabili pot doar ghici ce trebuie completat in fiecare casuta deoarece nu au fost inserate nici butoane cu informatii de tip text-over.
Spre exemplu este necesara adresa completa a imobilului pentru care se plateste impozit?
Avantajul sistemului este ca se poate afla totusi destul de usor CUI-ul primariei, contul bancar in care trebuie platit impozitul, precum si codul aferent tipului de impozit.
Ulterior, clientii pot completa la unitatile bancii aceste date intr-un ordin de plata sau pot ordona plata prin internet banking.
Unele banci au creat sabloane pentru platile prin internet banking
Unele banci au dezvoltat sisteme informatice proprii mai prietenoase. Spre exemplu, BCR a dezvoltat in cadrul platformei de online banking sabloane de plata a impozitelor locale.
Aplicatia este mai usor de folosit, nu este necesara instalarea unui noi program in calculator, dar nu ofera datele necesare pentru a completa ordinul de plata.
Clientii trebuie sa intre intai tot pe site-ul Ministerului Finantelor si sa afle datele de identificare ale primariei si codul tipului de impozit platit. Banca ofera totusi link-urile ce trebuie accesate.
Mai norocosi sunt clientii care locuiesc intr-o localitate ce a implementat un sistem de plata online cu cardul a impozitului. In prezent insa, mai putin de 100 de primarii din Romania ofera acest serviciu, fie prin platforme proprii fie prin conectarea la www.ghiseul.ro.
In weekend, guvernul va organiza primul Hacketon din Romania, prin care doreste sa dezvolte impreuna cu elevii premianti noi aplicatii in incercarea de a aduce administratia publica mai aproape de cetatean.
Printre punctele centrale nu se numara insa si dezvoltarea unor aplicatii mai usor de folosit pentru plata impozitelor.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News