Titularii de conturi bancare ar putea fi scutiti de cele mai importante comisioane pe care le percep bancile pentru aceste produse. Este vorba de deschiderea, administrarea sau inchiderea contului, dar si de depunerea sau retragerea de bani din cont si de plata cu cardul pe teritoriul Uniunii Europene, inclusiv online.
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a elaborat, in acest sens, un proiect de Ordonanta de Guvern privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plati, schimbarea conturilor de plati si accesul la conturile de plati cu servicii de baza.
Scutirea de comisioane va fi valabila inclusiv la retragerile de la ghiseu
Potrivit proiectului, serviciile mentionate vor fi oferite in mod gratuit titularului de cont indiferent de numarul de operatiuni efectuate. Mai mult, in cazul retragerilor de numerar, scutirea de comisioane este valabila pe intreg teritoriul Uniunii Europene, atat la ghiseul bancii cat si la bancomate, in timpul sau in afara programului de lucru al institutiei de credit.
Banca poate percepe alte comisioane aferente contului de plati, insa acestea trebuie sa fie rezonabile, adica sa tina cont de nivelurile veniturilor nationale si de comisioanele medii percepute de institutiile de credit pentru serviciile furnizate privind conturile de plati.
”Prin proiectul legislativ se doreste transpunerea in legislatia nationala a prevederilor Directivei 2014/92/UE, respectiv crearea cadrului legal national cu privire la drepturile si obligatiile consumatorilor si ale prestatorilor de servicii de plata atunci cand se presteaza servicii de plata aferente unui cont de plati, respectiv aspecte referitoare la transparenta si comparabilitatea comisioanelor percepute consumatorilor pentru conturile de plati detinute de acestia, la schimbarea conturilor de plati, la facilitarea deschiderii transfrontaliere de conturi de plati, precum si la deschiderea si utilizarea conturilor de plati cu servicii de baza”, se arata in nota de fundamentare a actului normativ.
Comisioanele vor putea fi comparate pe site-uri independente
Pentru compararea comisioanelor percepute de banci pentru servicii similare, proiectul de act normativ prevede infiintarea cel putin a unui site pe Internet, ”independent din punct de vedere operational de prestatorii de servicii de plata”. Un astfel de site poate fi administrat de o autoritate publica si/sau de asociatiile de consumatori luate in evidenta de ANPC care desfasoara, de cel putin 3 ani, activitati in domeniul protectiei consumatorilor de servicii financiar – bancare.
”Compararea comisioanelor nu poate fi realizata daca prestatorii de servicii de plata utilizeaza o terminologie diferita pentru aceleasi servicii si furnizeaza informatii in formate diferite. Terminologia standardizata, insotita de informatii specifice prezentate intr-un format coerent referitoare la comisioanele aferente celor mai reprezentative servicii legate de conturile de plati, poate ajuta consumatorii sa inteleaga si sa compare comisioanele. (...) In plus, in cazul in care serviciile sunt comune unei majoritati a statelor membre, terminologia utilizata pentru definirea acestor servicii trebuie sa fie standardizata la nivelul Uniunii Europene, facand astfel posibila mai buna comparare a ofertelor de conturi de plati la nivelul Uniunii Europene”, se mai arata in nota de fundamentare.
Conturile vor putea fi mutate la alta banca rapid si cu costuri rezonabile
In ceea ce priveste transferul conturilor de la o banca la alta, sau in interiorul aceleiasi banci, actul normativ prevede o procedura clara, rapida si sigura. ”Orice comision pentru serviciul de schimbare a conturilor percepute de prestatorii de servicii de plata ar trebui sa fie rezonabil si sa corespunda costului real suportat de prestatorii de servicii de plata”, se subliniaza in documentul citat.
Proiectul vizeaza atat mutarea contului de la o banca la alta in tara, dar si in interiorul UE. In plus, bancile nu vor putea sa refuze deschiderea unui cont curent pentru un cetatean UE, decat in cazul in care se incalca legea pentru prevenirea spalarii banilor si combaterea finantarii terorismului.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News