Epoca gratuitatilor pare sa fi apus la unul dintre FinTech-urile care au atras foarte multi romani. Din 12 august, Revolut va introduce comisioane la platile cu cardul in alte monede decat leul si va micsora limita de conversie gratuita pentru cei care faceau schimburi valutare.
Cand citesti inceputul email-ului primit de utilizatorii serviciilor Revolut - „am discutat cu mii de utilizatori Revolut, ca tine, despre cum putem sa va ajutam sa beneficiati si mai mult de banii vostri” te astepti numai la lucruri bune. Ei bine, nu e chiar asa sau, in cel mai bun caz, lucrurile sunt amestecate.
Revolut umbla la costuri, de data asta in sus
In primul rand, Revolut umbla la costuri exact pe partea de conversii valutare si transferuri, principalul punct de atractivitate al produsului.
Multi romani (aproape un milion la sfarsitul anului trecut) si-au facut astfel de carduri la gandul reducerii costurilor la platile efectuate in concediu sau pe internet. Cine a observat ca bancile din Romania aplicau o conversie leu-euro/dolar, etc neprietenoasa cand faceau plati in strainatate sau diverse achizitii in valuta au cautat sa reduca costurile prin intermediul cardurilor Revolut, care promiteau o conversie apropiata de cea din piata interbancara. Iar limita de 20.000 lei pe luna (in echivalent) era cat se poate de generoasa.
Din 12 august, insa, Revolut va face posibile conversiile valutare fara costuri in limita a numai 5.000 lei pe luna, iar ceea ce trece peste acest prag va fi comisionat cu 0,5%. Asta daca nu faceti respectiva conversie in timpul weekend-ului, cand comisionul urca la 1% pentru principalele valute. Cu alte cuvinte, va trebui sa va limitati la aproximativ 1.000 de euro per luna fara costuri, ceea ce se poate dovedi insuficient pentru cineva care pleaca in concediu cu familia, mai ales daca in aceeasi luna isi cumpara si biletele de avion, plateste si cazarea si schimba niste bani din lei in euro pe card pentru a avea de cheltuit in deplasare.
Transferurile spre alte conturi non-Revolut vor fi la randul lor comisionate din august. Daca e vorba de o plata in euro facuta in cadrul zonei unice de plati in euro comisionul ramane zero. Dar la restul platilor pentru conturi din afara Romaniei doar prima plata este gratuita pe luna, urmand sa se aplice o taxa de 2,5 lei per plata.
Iar daca faci un transfer catre o tara, iar transferul nu este in valuta oficiala a tarii respective, se va aplica un comision de 15 lei pentru transferurile in dolari (cum ar fi, de exemplu, in dolari SUA catre Brazilia) sau de 25 lei pentru transferuri in alte valute decat dolari SUA (cum ar fi, de exemplu, in lire sterline catre Brazilia). Totusi, compania promite sa isi informeze utilizatorii in avans daca transferul care urmeaza sa fie facut va include si un comision.
Vestile bune nu sunt foarte multe
Revolut vorbea si de vesti bune in deschiderea emailului catre utilizatori. Acestea se refera la posibilitatea acordarii unor bonusuri de la parteneri, cashback la anumite achizitii cu cardul Revolut si lansarea unei aplicatii mai intuitive.
Pana acum au existat parteneriate cu o companie de ridesharing si cu o companie care livreaza mancare la domiciliu (reducere 15 lei la plata cu cardul in timpul starii de urgenta). Poate ca vor urma si altele. Ramane de vazut in ce masura acestea vor putea contrabalansa vestile proaste pe partea de transferuri si conversii valutare.
Concurenta locala se simte revigorata
Faptul ca Revolut limiteaza conversiile valutare gratuite la doar 5.000 lei pe luna scoate in evidenta ofertele locale tip Happy Hour de la UniCredit Bank sau smart hour de la Raiffeisen Bank unde suma ce poate fi transformata din lei in euro si invers este de 1.000, respectiv 2.000 de euro pe zi (iar la Unicredit exista si versiunea pentru dolari, cu limita la 1.000 dolari pe zi). Ultima venita in club, Intesa Sanpaolo Bank, ofera prin serviciul de internet banking o facilitate numita Brunch Exchange, prin care se pot face schimburi valutare in limita a 1.500 euro pe zi (sau echivalent) intre lei, euro, dolari si lire sterline in intervalul orar 11-13 in zilele lucratoare.
Iar faptul ca transferurile spre alte conturi non Revolut si in alte monede decat leul ar putea fi comisionate de catre compania britanica ascute simtul de observatie al potentialilor clienti fata de oferta concurentei. De pilda, la ultimul Black Friday, UniCredit Bank promitea primilor 1.000 de aplicanti un cont curent (lei, euro si dolari) cu card atasat cu costuri zero pe viata, ceea ce poate suna foarte interesant in conditiile in care strategia unor companii precum Revolut...evolueaza.
Strategie agresiva de atragere a clientelei
Revolut a avut o strategie agresiva de extindere mizand pe conversii valutare cu costuri foarte mici si plati gratuite. Mai mult, cei care deveneau clienti erau stimulati sa aduca noi recruti pentru retea dupa modelul marketingului direct, una dintre campaniile Revolut oferind de pilda cate 50 de lei pentru fiecare prieten atras de un posesor de card (prietenul primea la randul sau 50 de lei dupa prima alimentare a cardului si prima plata).
Avantajele pareau ca nu se opresc aici-nisa amatorilor de speculatii cu criptomonde au primit posibilitateasa cumpere Bitcoin, Litecoin, Ethereum contra unul comision de 1,5-2,5%, in functie de tipul de card, posesorii de carduri Premium (taxa de 230 lei pe an) si Metal (taxa emitere de 500 lei pe an) au putut sa tranzactioneze actiuni la bursa din SUA fara comision (doar 8 tranzactii pe luna in cazul Premium, nelimitat la Metal), etc.
Acum, cand planurile de extindere ale companiei au dat roade, pare ca se simte nevoia recuperarii sumelor pompate in reclama si promovare. De cum vor reactiona clientii la actualele cresteri de costuri va depinde, probabil, si modul in care Revolut isi va stabili politica de costuri in viitor.
Revolut ne-a transmis pozitia companiei in legatura cu schimbarile operate: "Vrem sa le oferim utilizatorilor Revolut o singura platforma cu ajutorul careia sa isi gestioneze intreaga viata financiara simplu si eficient, asa ca am regandit aplicatia astfel incat sa le putem pune la dispozitie solutii practice si la indemana pentru nevoile lor financiare de zi cu zi. Am gandit aceste modificari in concordanta cu ceea ce isi doresc utilizatorii de la o aplicatie pentru gestionarea banilor, bazandu-ne pe datele care arata modul in care ei folosesc aplicatia. Stim ca utilizatorii isi doresc sa foloseasca Revolut nu doar atunci cand calatoresc, ci zi de zi, pentru a-si controla mai bine cheltuielile. Prin urmare, investim in functionalitati care le aduc valoare zilnic si am lansat o noua versiune a aplicatiei care face ca gestionarea banilor sa fie mult mai usoara", a declarat pentru Conso.ro Irina Nicoleta Scarlat, Head of Growth CEE - Revolut.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News