Persoanele care intentioneaza sa-si mute contul curent de la o banca la alta, pot intampina multe dificultati, potrivit unei cercetari de piata realizata de Comisia Europeana. Desi acest proces ar trebui sa se desfasoare simplu si rapid, 8 din 10 cumparatori nu si-au putut schimba banca.
Studiul publicat de Comisia Europeana releva ca initiatia de autoreglementare in vederea facilitarii
mutarii contului de la o banca la alta nu a avut rezultatele sperate. In prezent, exista inca bariere importante ridicate chiar de banci.
“Rezultatele studiului publicat astazi explica de ce consumatorii schimba banca atat de rar. Daca acestia nu au posibilitatea de a muta usor contul la alta banca, ei nu pot beneficia de servicii bancare mai bune si mai ieftine in alta parte. Acest lucru, pe termen lung, reprezinta un obstacol in calea dezvoltarii”, a declarat Michel Barnier, comisarul european pentru Piata interna.
Peste 80% dintre consumatori nu au putut schimba banca
In decembrie 2010, Comisia Europeana a lansat un proces de verificare a procedurilor de vanzare din banci in cele 27 de state membre. Au avut loc peste 1.000 evaluari, care au implicat aproape 900 de solicitari de informatii si 400 de teste privind usurinta schimbarii contului bancar
Rezultatele studiului au aratat ca doar in 19% din cazuri s-a reusit schimbarea contului bancar, conform procedurii stabilite prin autoreglementare.
Restul de 81% dintre cei care au participat la teste au ramas in final la aceeasi banca. Printre problemele intalnite se numara:
- 71% dintre banci nu au oferit deloc asistenta la mutarea contului; prin urmare nu au urmat procedurile stabilite de initiativa de autoreglementare ;
- 7% dintre banci nu au deschis un cont curent sau nu au schimbat un ordin de plata timp de 14 zile lucratoare;
- 3% dintre participantii la cercetare au descoperit ca noua banca a refuzat deschiderea unui cont curent standard, fara conventie de virare a venitului.
O alta problema semnalata este ca in 14% din cazuri functionarii bancari nu au putut sa furnizeze nicio informatie cu privire la procedura de schimbare a contului. Atunci cand s-au cautat informatii atat online si telefonic, cat si la banca, in 86% din cazuri s-au primit informatii diferite.
Totodata, studiul a relevat ca nivelul cunostintelor detinute de personalul bancar cu privire la schimbarea contului bancar este foarte scazut.
In prezent, Comisia Europeana evalueaza modul in care poate actiona pentru a remedia deficientele descoperite in urma acestui studiu.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News