top banner

Senatul a aprobat limitarea sumei pe care recuperatorul o poate cere debitorului

13 Octombrie 2015 | Autor: Conso

Initiativa legislativa privind limitarea sumei pe care un recuperator de creante o poate solicita deditorului la cel mult dublu fata de valoarea platita pe creanta a trecut marti de Senat. Urmeaza, insa, Camera Deputatilor, locul in care astfel de initiative, favorabile consumatorilor, fie dispar, fie se transforma radical.
Potrivit actului mentionat, creantele cesionate pot fi valorificate pana la un prag maxim reprezentand dublul sumei din valoarea de cesiune a creantei, prevazuta in contract, dar fara a depasi valoarea debitului principal restant. De asemenea, recuperarea creantei se poate face si un rate, in urma negocierii dintre debitor si creditorul cedent, respectiv cesionarul, potrivit proiectului de lege adoptat de Senat.
Un alt amendament formulat in comisiile din Senat si aprobat de plen stipuleaza ca valoarea de cesiune a creantei, prevazuta in contract, reprezinta suma la care creditorul cedent transmite creanta cesionarului (adica suma cu care recuperatorul cumpara creanta de la banca, de exemplu), si nu datoria pe care clientul o are la banca (principal plus dobanzi plus penalitati plus...etc.)
„Sustinerea acestei initiative inseamna reducerea, in principal, a vulnerabiltatii economice si sociale a romanilor datornici la firmele de recuperari creante. Sa cumperi o creanta bancara cu 4-5% din valoarea acesteia si dup? aceea, practic, sa-i hartuiesti pe debitori direct sau prin intermediul autoritatilor statului este un santaj impotriva milioanelor de romani datorinici”, a spus senatorul liberal Steliana Miron, care se afla printre initiatorii proiectului de lege.
Guvernul nu sustine proietul de lege
Pe de alta parte, insa, Guvernul a anuntat deja  ca nu sustine proiectul de lege pentru ca afecteaza patrimoniul privat.
In aceste conditii, este greu de crezut ca actul normativ va trece de Camera in formula prezentata, mai ales ca firmele de recuperare au afaceri prospere in Romania pe seama celor care nu-si mai pot plati datoriile si cu siguranta vor face tot posibilul pentru a-si mentine avantajele.
Un exemplu de „lobby eficient” al firmelor de recuperare este cel facut pe marginea proiectului de lege care  propunea impozitarea cu 85% a profitului obtinut din executarea creantelor bancare cesionate, initiat la inceputul acestui an. Proiectul a fost modificat de atatea ori incat si-a pierdut mare parte din continut iar, ulterior, a fost abandonat complet.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

Transformarea sistemului național de plăți electronice în fundația unui ecosistem de plăți în timp real pentru toate nevoile vieții cotidiene, începută în 2019 prin serviciul Plăți instant, lansat de TRANSFOND, a continuat ieri prin lansarea oficială a unui nou serviciu care să valorifice potențialul: RoPay, metoda de plata cu mobilul, fără card bancar, sigur, simplu, instant și permanent disponibil.

19 Noi 2024 | Plati
Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul