Serviciul prin care clientii pot solicita sume de bani in numerar in magazine, denumit ”cash back”, ar putea fi optional pentru comercianti. Senatorii au modificat proiectul de lege prin care magazinele urmau sa fie obligate sa acorde platitorilor cu cardul un avans in bani, la solicitarea acestora.
Legea privind modificarea OUG 193/2002 referitoare la introducerea sistemelor moderne de plati a trecut in primavara acestui an de Parlament, insa a fost retrimisa de presesintele Klaus Iohannis la reexaminare.
"Persoanele juridice (...) ofera serviciul de avans in numerar la terminalele de plata in baza contractelor incheiate cu institutiile acceptante si pot acorda avansuri in numerar", prevede proiectul de modificare a actului normativ.
Forma initiala a legii prevedea obligativitatea pentru magazinele cu cifra de afaceri de peste 10.000 de euro, care accepta plata cu cardul, sa elibereze avansuri in numerar in limita a 200 de lei, tranzactia fiind asimiliata retragerii de bani din bancomat, si comisionata cu maxim 1%.
Institutiile statului raman obligate sa de doteze cu POS
In schimb, se mentine obligatia pentru furnizorii de servicii de utilitate publica si institutiile publice de a se dota cu POS-uri.
"Operatorii economici furnizori de servicii de utilitate publica, precum si institutiile publice, inclusiv cele care incaseaza impozite, taxe, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere, penalitati si alte obligatii de plata sunt obligati sa accepte incasari si prin intermediul cardurilor de debit si al cardurilor de credit', se arata in proiect.
Senatul este prima camera sesizata, iar Camera Deputatilor este for decizional.
Legea initiala a fost retrimisa in Parlament spre reexaminare de catre presedintele Iohannis pe motiv ca anumite prevederi ale acesteia pot afecta libertatea comerciantului de a dispune de propriile lichiditati.
In cererea de reexaminare, Legea este considerata justificata de ratiuni de ordin practic, dar si de faptul ca o asemenea procedura este uzuala in multe tari.
„Legea transmisa la promulgare contine, insa, unele prevederi ce pot genera incertitudine juridica si lipsa de previzibilitate in aplicare, motiv pentru care se impune reexaminarea acestora de catre Parlament”, se arata in cererea de reexaminare.
In plus, potrivit cererii presedintelui, Legea continea o serie de neconcordante de ordin tehnic, care ar ingreuna aplicarea actului normativ.
In varianta initiala, legea viza clientii din orasele mici sau de la sate care nu au la dispozitie o retea suficienta de ATM-uri si care au nevoie de bani lichizi pentru alte magazine unde nu poate plati cu cardul.
Pe de alta parte, actul normativ prevedea reducerea plafonului privind cifra de afaceri de la care comerciantii sunt obligati sa accepte plata cu cardul. Astfel, daca pana acum obligatia de a accepta ca mijloc de plata cardurile era impusa comerciantilor cu amanuntul cu o cifra anuala de afaceri de peste 100.000 de euro (echivalent lei), acum acest plafon al cifrei de afaceri a fost redus la 10.000 de euro.
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News