top banner

Supraindatorarea, vinovata de intarzieri la plata facturilor

11 Octombrie 2017 | Autor: Conso

Comportamentul la plata al romanilor s-a imbunatatit usor in acest an fata de anul trecut. Insa, cu toate acestea, Romania ramane una dintre tarile est-europene cu numarul cel mai redus de facturi achitate la timp, respectiv 74%. Unul dintre principalele motive pentru care persoanele fizice intarzie sa isi achite datoriile este supraindatorarea.
 
Mai exact, 59% dintre romani invoca supraindatorarea, printre primele patru motive ale intarzierilor la plata, reiese dintr-un studiu realizat de o companie de recuperare creante. Procentul este mai mic decat in tari precum Rusia sau Slovacia, dar este mai mare fata de Grecia (58%), Ungaria (47%), Cehia (47%), Croatia (53%) sau Polonia (52%). Tara noastra se afla la egalitate, din acest punct de vedere, cu Bulgaria.
 
Ce alte motive duc la neplata la timp a facturilor?
Alte motive care stau la baza intarzierilor la plata sunt lipsa temporara a lichiditatilor (75%), neglijenta (61%) si neplata deliberata (50%).
In cazul companiilor, motivele invocate pentru neplata facturilor sunt, pe primele locuri, facturile neachitate de catre clientii proprii si folosirea liniilor de credit de la furnizori.
Per total, Romania sta cel mai rau din cele noua tari analizate in studiu, cu cele mai putine facturi achitate la timp, respectiv 74%, in crestere usoara de la 73% anul trecut. Tara noastra este la egalitate cu Slovacia, Bulgaria, Grecia si Rusia din acest punct de vedere.
Ce a determinat imbunatatirea comportamentului de plata?
Unul dintre motivele care a contribuit la usoara crestere a punctualitatii platilor efectuate de catre romani ar putea fi reducerea scadentei medii acordate, de la 39 de zile in 2016, la 37 de zile anul acesta.
In prezent, termenele de plata sunt mai scurte decat in 2016: doar 54% dintre clientii B2B au scadente de cel putin 40 de zile, comparat cu 62% anul trecut.
In ceea ce priveste nivelul de creante neincasate, acesta ramane acelasi ca in 2016, adica de 4%, avand un impact negativ asupra economiei din Romania. In comparatie, nivelul mediu de creante neincasate la nivelul Europei de Est este mai mic: 3%.
De asemenea, media platilor intarziate in Romania anul acesta a ramas de 23%, la fel ca in 2016. Companiile din Romania care au participat la acest studiu considera ca principalele motive pentru care clientii B2B (persoane juridice) nu platesc sunt neincasarea platilor de la clientii proprii (80%), precum si utilizarea liniilor de credit de la furnizori (69%).
Efectele facturilor neachitate la timp constau in pierderi de profit (62%), probleme cu cash flow (41%) si reduceri ale investitiilor (27%).
Mai mult, companiile reactioneaza la aceste intarzieri de plata si neplati prin reducerea locurilor de munca si stoparea angajarilor (27%) si prin cresterea preturilor (22%), ceea ce afecteaza direct piata locala.
Nu in ultimul rand, 17% dintre companiile din Romania chestionate au fost total de acord ca din cauza platilor intarziate si neplatilor s-au simtit vulnerabile.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

Transformarea sistemului național de plăți electronice în fundația unui ecosistem de plăți în timp real pentru toate nevoile vieții cotidiene, începută în 2019 prin serviciul Plăți instant, lansat de TRANSFOND, a continuat ieri prin lansarea oficială a unui nou serviciu care să valorifice potențialul: RoPay, metoda de plata cu mobilul, fără card bancar, sigur, simplu, instant și permanent disponibil.

19 Noi 2024 | Plati
Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul