top banner

Ce taxa vor plati angajatorii din 2018?

20 Octombrie 2017 | Autor: Conso

Introducerea unei taxe de solidaritate revine in actualitate, desi inca nu au trecut trei luni de cand premierul Mihai Tudose declara ca s-a renuntat la ea pentru ca veniturile incasate ar fi fost nesemnificative, iar “deranjul” prea mare. Acum, ministrul Finantelor anunta o taxa de 2%, aplicata la fondul de salarii, in sarcina angajatorilor. 
Taxa se va aplica de la 1 ianuarie 2018, dupa mutarea contributiilor de la angajator la angajat. Ionut Misa a precizat ca de la 1 ianuarie, contributiile sociale vor fi de 35% la angajat si de 2% la angajator, desi initial Guvernul a promis ca nivelul total al contributiilor sociale va fi de 35%, in scadere de la aproximativ 39,5% in prezent. Acest lucru inseamna ca Guvernul, dupa ce muta toate contributiile sociale in sarcina angajatului, mai instituie o contributie pentru angajator. 
In prezent, contributiile au o destinatie clara…din 2018 se pierd in buget
La ce vor fi folositi banii din taxa de solidaritate? 90% din contribuitie va merge la buget "pentru anumite cheltuieli sociale", "spre diverse destinatii, functie de solicitari". Restul de 10% din cei 2% aplicati fondului de salarii, adica 0,2 puncte procentuale, va merge tot la buget, dar banii vor fi folositi pentru achitarea contributiilor sociale si creantelor salariale ale angajatilor companiilor care au intrat in insolventa.
“Banii astfel colectati sunt destinati alimentarii Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale si asigurarii necesarului pentru plata prestatiilor din domeniul asigurarilor sociale de care beneficiaza salariatii, cum ar fi indemnizatiile pentru somaj, indemnizatiile primite pentru concediile medicale sau cheltuielile pentru accidente de munca si boli profesionale. Nivelul contributiei este stabilit astfel incat sa asigure necesarul pentru plata prestatiilor sociale de care beneficiaza salariatii”, se arata intr-un comunicat al Ministerului Finantelor. 
Companiile sunt, insa, nelamurite in legatura cu aceasta miscare. In prezent, o parte din din contributiile angajatorului, respectiv intre 1,25% si 1,95% din fondul de salarii (in functie de profilul de risc al firmei) merge, in mod direct, catre cele trei Fonduri mentionate si de Minister: cel de creante salariale, cel de concedii medicale si cel de asigurari pentru accidente de munca. 
In noua formula, Guvernul garanteaza doar virarea banilor la Fondul de creante salariale (obligati de o directiva europeana, care impune in sarcina angajatorilor taxa pentru creantele salariale) – cei 0,2% din taxa (mai putin decat in prezent, contributia actuala fiind de 0,25%). Restul banilor merg la buget, astfel ca soarta celorlalte Fonduri, pentru concedii medicale si pentru accidente de munca, ramane incerta. 
Consiliul IMM respinge taxarea in noua formula
Totodata, Consiliul IMM-urilor observa ca taxa de solidaritate de 2%, planuita de Guvern, reprezinta in mod clar valoarea rotunjita a contributiilor platite exclusiv de angajator. 
In context, patronii IMM reclama ca introducerea unei taxe de solidariate de 2%, platita de angajator, presupune ca toti angajatorii sunt trecuti automat in clasa de risc cel mai ridicat, in privinta producerii riscului de accidente de munca si boli profesionale, “Contributiile platite in prezent au o destinatie precisa, respectiv garantarea platii creantelor salariale,  concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate si asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, in schimb taxa de 2% nu va avea nicio destinatie, fiind alocata, conform bugetului de stat, in mod sigur pentru plata  unor cheltuieli sociale”, se arata intr-un comunicat al Consiliului. 
In concluzie, presedintele Consiliului, Florin Jianu, sustine ca CNIPMMR nu este de acord cu introducerea taxei pentru ca, dincolo de motivele mentionate, se produce o bulversare a mediului de afaceri, si in special a IMM-urilor, privind predictibilitatea sarcinilor fiscale.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News

Comparații

Asigurări RCA

Asigurări RCA
  • Alegi cea mai bună asigurare
  • Plătești online cu cardul
Compară
Educație financiară

Banchereza, pe înțelesul tuturor

  • Te ajutăm să înțelegi mai ușor contractele bancare
  • Vorbim în termeni simpli, pe înțelesul tău
  • Sfaturi financiare pentru consumatori
Citește

Un proiect susținut de

BCR

Plati

Alte Articole

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

RoPay, brandul național pentru plăți electronice de încredere, s-a lansat oficial

Transformarea sistemului național de plăți electronice în fundația unui ecosistem de plăți în timp real pentru toate nevoile vieții cotidiene, începută în 2019 prin serviciul Plăți instant, lansat de TRANSFOND, a continuat ieri prin lansarea oficială a unui nou serviciu care să valorifice potențialul: RoPay, metoda de plata cu mobilul, fără card bancar, sigur, simplu, instant și permanent disponibil.

19 Noi 2024 | Plati
Platile instant se pot face si in euro

Platile instant se pot face si in euro

Vorbim de un nou serviciu pentru companii si persoane fizice, lansat in premiera de Banca Transilvania care a aderat la initiativa europeana privind platile instant, iar banii vor ajunge la beneficiari in 10 secunde.

16 Oct 2023 | Plati
Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Platile interbancare pot avea si costuri piperate

Tendinta de crestere a comisioanelor bancare si-a facut tot mai mult simtita prezenta in ultima vreme, fapt resimtit in special pentru operatiunile la ghiseu, pentru a forta migrarea clientilor spre serviciile de internet/mobile banking.

27 Apr 2023 | Plati
Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Cum sa te feresti de fraude - 12 sfaturi care iti pot salva datele si banii

Posibilitatea de a cumpara orice, oricand si oriunde ne ofera multe optiuni dar, in acelasi timp, vine cu multe riscuri la pachet. Mediul online este impanzit cu promotii si oferte care mai de care. Din pacate, nu toate sunt reale.

04 Ian 2022 | Plati

TE AJUTĂM SĂ-ȚI FACI CALCULELE

Calculatoare

Credit maxim

Calculează suma maximă pe care o poți împrumuta în funcție de venitul tău

Rate credit

Calculează rata lunară, DAE și graficul complet de rambursare la creditul tău

Refinanțare credit

Calculează suma pe care o poți economisi dacă îți refinanțezi creditul